Vođa akcije naseljavanja Liberlanda: Ako netko od Danaca umre na Dunavu, Hrvatska je odgovorna

Foto: Index

INDEX je večeras ekskluzivno objavio informacije o namjerama Niklasa Nikolajsena i njegove organizacije Liberland Settlement Association da teritorij Liberlanda nasele putem Dunava, sa srpske strane.

> Index ekskluzivno doznaje: Sprema se operacija zauzimanja Liberlanda

Nikolajsenova grupa navodno smatra da, s obzirom na činjenicu da su im srpske vlasti dopustile prelazak s te strane, ima svako pravo na to i da ih hrvatska policija nema pravo zaustavljati.

"Ako ih hrvatska policija na Dunavu zaustavi, ističu kako će to smatrati međunarodnim incidentom i da će o tome izvijestiti svjetsku javnost te zahtijevati odgovornost hrvatskih vlasti. Po mojem su sudu sve predradnje spremne za taj scenarij, stvar je trenutka kada će krenuti u akciju. Imaju brodove, legalno registrirane u Srbiji, srpska policija im je napravila papire sve. Još ne žele reći točno kada, ali prije je pitanje dana nego tjedana, možda i sati", kazao je za Index izvor blizak Nikolajsenu.

Nikolajsen je, nakon što je sinoć uhićeno 6 osoba koje su pokušale doći do Liberlanda kopnenim putem, s hrvatske strane, danskoj ambasadi poslao priopćenje u kojemu se obrušio na hrvatske vlasti.

Pismo Niklasa Nikolajsena danskoj ambasadi prenosimo u cijelosti.

Hrvatske vlasti grubo su se ponijele prema Dancima

"Dragi gospodine Korsbak,

Pišem vam u ime danskih građanina K.L. i A.K. koje su hrvatske vlasti zadržale 20 sati. Oni su sad pušteni i izrazito zahvalni zbog intervencije danskog veleposlanstva. Iako nisu pretrpjeli fizičke povrede, hrvatske vlasti su se ponijele vrlo grubo, držale ih u mraku oko njihove sudbini, izazvale poveću emocionalnu traumu, zaplijenile njihovu osobnu imovinu – i oduzele im pravo na kontakt s vanjskim svijetom.

Oni su optuženi za prelazak granice izvan službenog graničnog prijelaza sa Srbijom. No, nama je srpska policija rekla da područje smatra hrvatskim teritorijem, zbog čega je odlučeno da uđemo s hrvatske strane kako ne bismo prekršili granicu. Oni su kažnjeni s 2,100 kuna ponaosob.

Hrvatska silom želi zaustaviti naš ulazak u Liberland

Društvo, čiji su članovi L.A. i A.K., broji oko 40+ danskih građana, od kojih deset trenutno boravi u Hrvatskoj/Srbiji. Oni će odsad u Liberland ulaziti preko Srbije, uz blagoslov srpskih vlasti i granične policije. Hrvatske vlasti silom pokušavaju zaustaviti ulazak pomoću brzih riječnih brodova.

Ukoliko danski putnici pretrpe smrt ili ozljedu u međunarodnim vodama Dunava zbog činjenja Hrvata, zbog onog što je prema izjavi hrvatskih sudova ulazak iz Srbije u Srbiju pomoću uredno registriranih srpskih brodova i kormilara s valjanim srpskim dozvolama, mi se nadamo da će dansko veleposlanstvo hrvatske vlasti držati odgovornima.

Hrvatska se ne ponaša kao europska zemlja

Naši danski dragovoljci ne žele kršiti zakone, nacionalne ili međunarodne, niti pokazivati bilo što drugo osim najvišeg poštivanja vlasti, prirode u području Liberlanda i lokalne populacije. Stoga, zlostavljanje i konstantno kažnjavanje hrvatskih vlasti nema puno smisla i ne predstavlja ono što bi mi očekivali od europske zemlje.

U privitku – dokument hrvatskog suda koji tvrdi da je Liberland u Srbiji. Mi smo kontaktirali i druga veleposlanstva nacija čiji građani formiraju našu turističku grupu i zatražili da zaštite svoje građane od neutemeljene i neobjašnjive agresije hrvatskih vlasti. Još jednom vam zahvaljujemo na pomoći. Mi ćemo vas ponovno kontaktirali ukoliko hrvatske vlasti odluče ozlijediti ili zatvoriti danske dragovoljce koji u Liberland prelaze preko Srbije", zaključuje Nikolajsen u svojemu pismu danskoj ambasadi.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.