Vlasnik Malih biskvita nećak je Marice Vidaković: Linić mi zbog nje uništava projekt

Foto: Index

TOMISLAV LJUTIĆ, vlasnik tvrtke "Mali biskviti d.o.o." i nekadašnji član Uprave Kraša, sazvao je danas konferenciju za novinare kako bi se očitovao o aferi koju je pokušao pokrenuti bivši ministar financija Slavko Linić.

> Tko je Linićevim prijateljima u Krašu otkrio tajnu o projektu Malih biskvita

> Vlasnik Malih biskvita tužit će Linića: Ono što mi on radi, ne bih nikome poželio

Ljutić kaže kako mu je njegova tetka Marica Vidaković, prokuristica Kraša, još u prosincu prošle godine kazala da će projekt Minky Monkey tvrtke Mali biskviti završiti pred Nadzornim odborom HBOR-a.

Tu informaciju Vidaković mu je dala znatno prije nego je objavljeno da će do toga doći - tek u ožujku mu je HBOR poslao obavijest da Uprava ne može zauzeti stav o kreditu te da šalju projekt na Nadzorni odbor. To svjedoči da je netko iz HBOR-a informirao Kraš o projektu, tvrdi Ljutić te optužuje Linića za curenje informacija.

Iako mu je Vidaković u više navrata tvrdila kako joj nisu poznati detalji projekta, u HBOR-u su mu rekli da je upravo ona bila na sastanku u HBOR-u vezano za Male biskvite. "Klela se na djecu i unuke da nema pojma o mom projektu, tvrdila mi da je postrojila ljude u Krašu i pitala ih - što to rade mom Tomi, te da nitko nije znao, a onda mi u HBOR-u kažu - riješi problem s tetkom, pa ćeš riješiti i svoje probleme", kaže Ljutić.

"Jučerašnja pressica nije bila slučajna. Kad više nisu imali nikoga u HBOR-u da stopira projekt, morali su ići javno i reći javno laži. Sat vremena nakon pressice su me zvali iz banke i rekli da će sad morati razmisliti o daljnjim postupcima", kaže Ljutić koji dodaje da je danas trebao imati konačnu potvrdu iz banke o projektu kako bi mogao nastaviti.

Na tvrdnje da je u Malim biskvitima želio zaposliti Krašev kadar govori kako je točno da su neki ljudi radili za Kraš, ali u tom trenutku nisu imali nikakve veze s Krašem niti su bili vezani kakvim ugovorima. Tvrdi i da nije konkurencija Krašu te mu je iracionalno da stopiraju njegov projekt.

Također, Ljutić kaže da bi novac koji bi dobio iz HBOR-a bio osiguran jer bi sve išlo za strojeve koji su potrebni za proizvodnju. "Ne bi Mali biskviti dobili 19-20 milijuna keša na svoj račun", kaže Ljutić.

Komentirao je i Linićeve navode o tome da će u tvornici prepakiravati poljske čokolade. "Apsolutno sve se može naći u dokumentaciju koju smo predali HBOR-u. Što se tiče Poljske, naveli smo da bismo možda s partnerom iz Poljske dogovorili uvoz čokolade, ali taj partner nam je prvenstveno bio za distrubuciju naših proizvoda na velikom poljskom tržištu. Dakle, mi smo razmišljali da bismo mogli s njima i nešto drugo raditi kako bismo ih zadržali kao partnera, to nije bio nikakav uvjet i to se vrlo lako moglo i promijeniti, ako bismo i radili s njima to bi bilo svega tri posto prihoda... Dakle, naše glavni cilj je bio proizvoditi biskvite u tvornici u Krapini i distribuirati ih na domaće i strano tržište. Naš core biznis su slastice koje se rade po jaoanskoj tehnologiji, i na području Europe postoje dvije takve tvrtke, jedna u Italiji i jedna u Španjolskoj. Zato je naš projekt dobio svugdje tako visoke ocjene. Imali bismo 63 zaposlenih koji bi radili u tri smjene već dva-tri mjeseca od početka proizvodnje, i prema našim planovima na to bismo trošili 6 posto prihoda", tvrdi Ljutić koji se ne namjerava predati.

Tvrtku otvorio u Srbiji zato da ga ne bi otkrili

Ljutić je novinarima morao objasniti i zašto je prvo tvrtku otvorio u Srbiji. Kaže kako je kad je odlučio otići iz Kraša otvorio tvrtku da bi mogao plaćati istraživanja i račune za sve što je radio kako bi pokrenuo svoju firmu. Kaže da ta tvrtka nije aktivna i da otvaranje nema veze s nikakvim porezima već samo zato da može započeti nešto bez da se to sazna. "Pa što mislite da sam otvorio tvrtku u Hrvatskoj? Pa za dva dana ne bi me bilo", tvrdi Ljutić.

"Truskaller mi je osobni prijatelj"

Prema zemljišnim knjigama na Ljutićev stan upisao se i Austrijanac Heinz Karl Truskaller, poznatiji kao svjedok u slučaju Hypo banke, a koji je bio na čelu banaka koje su dale kredit Krešimiru Milanoviću. "Krešimira Milanovića ne poznajem, a Truskaller mi je osobni prijatelj i posudio mi je 1,3 milijuna kuna.", priznao je Ljutić dodajući kako ni to nije tajna te da sve to HBOR zna jer sve stoji u dokumentaciji.

"Linić radi uslugu vodstvu Kraša, ali ja nisam prijetnja Krašu, iracionalno je to što mi rade. Pa da mogu uništiti Kraš, bio bih genije", priča Ljutić i dodaje kako bi im bolje bilo da se zapitaju zašto je 10 vrhunskih menadžera napustilo Kraš. "Ja sam otišao iz više razloga, jedan od tih je da sam imao neke ideje koje tamo nisam mogao realizirati, a drugi da više nisam mogao gledati nekim ljudima u oči i davati im podršku", kaže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.