Vapaj samohrane majke iz Vukovara: Mora platiti operaciju za kćer, a nema otkud

Foto: Media servis

SVI IMAJU pravo na zdravstvenu zaštitu, no kako je to živjeti bez iste, dobro zna 38-godišnja Snježana Jenić iz Vukovara. Iako je rođena Vukovarka, hrvatsko državljanstvo nema, a s njim ni adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Da stvar bude još gora, malodobna kćer bori se s tumorom.

Snježana Jenić rođena je i odrasla u Vukovaru. Hrvatsko državljanstvo nema, jer ju je otac nakon rođenja upisao u knjigu državljana BiH. Roditelji joj se 1988. sele u Beč pa Snježana ostaje s djedom i bakom u Vukovaru kako bi završila školu. Nažalost, očeva automobilska nesreća zbog koje ostaje nepokretan, tjera ju u Beč.

Tamo se udala, dobila dvoje djece, no suprug je 1999. ostavlja i odriče se djece. Nakon smrti roditelja, 2009. vraća se u Vukovar. Od tada bezuspješno traži posao. Ne žele ju, kaže, zaposliti jer nema hrvatsko državljanstvo. No, prava muka počinje prije 2 godine.

"Moja kćer boluje od 2012. godine od tumora na desnoj natkoljenici. Prošla je tri operacije dosad - dvije u Osijeku, jednu u Zagrebu. Nemamo zdravstveno jer smo strani državljani. Živjeli smo 20 godina u Beču, a 2009. smo se vratili u Vukovar", priča Snježana.

Od tada su na privremenom boravku, kojeg moraju produljivati svake godine. A bez njega nema ni zdravstvenog, kojeg također moraju platiti. Da stvar bude još gora, zadnju dozvolu za boravak čekali su puna 4 mjeseca - predugo za teško bolesnu kćer Stephanie.

"Oko 5 tisuća kuna moramo plaćati zdravstveno, u trenutku kad nam odobre boravak. To je zdravstveno na godinu dana. Njoj je situacija jako kritična, ne mogu čekati na to zdravstveno budući da joj je otkazala noga koju je operirala", kaže Snježana.

Snježaninoj kćeri stanje je svakim danom sve gore. Trpi nesnosne bolove, no na operaciju, četvrtu po redu, može tek za dva tjedna jer je njezin liječnik do tada na godišnjem. Računi za bolničke usluge se gomilaju, Snježana novca više nema. Čak je prodala i bakinu kuću kako bi namirila troškove liječenja.

"Nemam više što prodati. Imala sam tu bakinu kuću, koju sam prodala. Da imam još jednu kuću, i to bih prodala samo da izlječim kćer. Ne možemo to više podnijeti. Svaki dan pije nekoliko vrsta lijekova. Tablete za bolove, za želudac, za spavanje. Stalno je pod utjecajem lijekova", požalila se ova samohrana majka.

Obraćala se za pomoć brojnim udrugama i institucijama, no odgovora nema. Snježana je na rubu očaja i moli za pomoć. Iako nema novca, jedino o čemu razmišlja jest ozdravljenje njezine 16-godišnje kćeri. Nada se da je predstojeća operacija i posljednja. I nju će morati platiti. Točan iznos još ne zna, no zna da ga neće moći podmiriti.

Najveća joj je želja da joj kćer tinejdžerica ponovno živi normalnim životom. Nadamo se da će joj se želja i ostvariti, kao i da će ova priča doći do dobrih ljudi koji bi mogli financijski pomoći ovoj samohranoj i nezaposlenoj majci.

Podaci za uplatu su: Stefani Jenić, Erste banka, IBAN:HR8024020063290202795, SWIFT:ESBCHR22

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.