Svjetski je dan socijalne pravde: Kako se boriti protiv sve većeg siromaštva i nezaposlenosti?

Ilustracija: The EU Time

SVJETSKI je dan socijalne pravde kojeg su na Generalnoj skupštini u studenom 2007. godine jednoglasno odobrile 192 članice Ujedinjenih naroda.

Članice su priznale da se socijalni razvoj mora temeljiti na pravdi, solidarnosti, skladu i jednakosti među svim zemljama, a socijalna pravda, jednakost i pravičnost čine temeljne vrijednosti svakog društvenog života. Prepoznata je potreba ujedinjavanja snaga za iskorjenjivanje siromaštva, kako bi porasla zaposlenost i dostojanstvo rada, jednaka mogućnost i pristup blagostanju i pravdi za sve te da ekonomski rast treba promicati pravičnost i socijalnu pravdu. Konačni cilj je stvaranje 'društva za sve' na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini.

Međunarodna organizacija rada u lipnju 2008. godine u Ženevi je usvojila Deklaraciju MOR-a o socijalnoj pravdi za pravednu globalizaciju u kojoj se u središte stavlja zaposlenost i dostojanstven rad.

Definirana su i četiri strateška cilja: promoviranje zaposlenosti stvaranjem održivog institucionalnog i gospodarskog okružja, razvoj i jačanje mjera socijalne zaštite, promoviranje socijalnog dijaloga i tripartizma, poštivanje temeljnih načela i prava na rad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.