Šri Lanka obljetnicu proglašenja neovisnosti od Britanije obilježila amnestiranjem 1414 zatvorenika

KAKO bi obilježila 64. godišnjicu neovisnosti od Britanije, Šri Lanka je danas oslobodila 1414 zatvorenika, priopćili su tamošnji zatvorski dužnosnici.

Predsjednik Mahinda Rajapakse amnestirao je osuđenike koji su služili blaže zatvorske kazne, a najpoznatiji visoko profilirani šrilankanski zatvorenik, bivši vrhovni vojni zapovjednik i poraženi predsjednički kandidat Sarath Fonseka nije se našao na popisu oslobođenih, javlja agencija AFP.

U posljednje se vrijeme u šrilankanskim medijima intenzivno nagađalo hoće li čelnik zemlje iskoristiti obljetnicu Neovisnosti i takozvani dan slobode" kako bi dao pomilovanje svom suparniku.

Fonseka je uhićen dva tjedna nakon što je u siječnju 2010. u predsjedničkoj utrci izgubio od aktualnog predsjednika, a trenutno služi trogodišnju zatvorsku kaznu zbog tvrdnji da je Rajapakseov brat naredio pogubljenje pobunjenika koji su se predali.

Istovremeno služi i 30-mjesečnu zatvorsku kaznu koju mu je izrekao vojni sud nakon što je proglašen krivim za nepravilnosti dok je bio na mjestu šefa vojske.

Zapovijedao je vojskom u vojnoj kampanji protiv pobunjenika iz skupine Tamil Tiger, kampanji kojom je u svibnju 2009. godine okončan 37-godišnji separatistički rat na tom otoku. Bivši vrhovni vojni poglavar i sadašnji predsjednik tada su se posvađali oko toga tko bi trebao preuzeti zasluge za pobjedu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.