Smirivanje tržišnih potresa: Zajam španjolskim bankama "oživio" europske i svjetske burze

PREDVIĐANJA povjerenika Europske komisije za gospodarske i financijske poslove Ollija Rehna da će zajam MMF-a španjolskim bankama dovesti do smirivanja tržišnih potresa u Europi pokazala su se istinitima.

"Uvjeren sam da će to poslati snažan signal tržištima da je područje eura spremno podržati Španjolsku u njenim naporima da restrukturira i dokapitalizira svoj bankarski sektor", rekao je Rehn u intervjuu za Reuters.

"Oživjele" svjetske i europske burze

Svega dan nakon vijesti o zajmu vrijednom 100 milijardi dolara "oživjele" su europske i svjetske burze, a vrijednost eura porasla je za 1 posto u odnosu na američki dolar i japanski jen. Indeksi cijena dionica u Japanu i Hong Kongu porasli su za dva posto.

Ekonomski analitičari ocijenili su potez Španjolske odličnim i pozitivnim za napredak eurozone i izlazak Šoanjolske iz recesije. Tvrde kako će dogovor između MMF-a i tamošnjih vlasti omogućiti ministrima eurozone da se lakše fokusiraju na ostale probleme u 17-članoj zajednici, misleći pritom prvenstveno na Grčku.

"Sve oči i dalje su uperene u Grčku, ali investitori mogu barem nakratko odahnuti nakon ove odluke španjolskih bankara", kaže ekonomski analitičar Andy Du.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.