Slučaj Brodosplit ipak zakazan ove godine: Suđenje u aferi Wessels počinje za dva mjeseca

SUDAC Zoran Kežić predomislio se te ipak odlučio započeti suđenje u aferi Wessels još ove godine. Za 29. listopada planirao je prvo ročište. Proljetos je Indexu kazao kako je za ovu godinu zatrpan kompliciranim predmetima gospodarskog kriminala poput Vinka Brkana pa je kanio Wessels ostaviti za 2013. godinu.

Naglo zakazana rasprava "vrišti" na prvom mjestu e-ročišnika splitskog suda

Informacija o početku suđenja vrlo je nekarakteristično objavljena u e-ročišniku splitskog suda. Nalazi se na prvom mjestu, a stranica splitskog Županijskog suda toliko je, inače, ažurna da ispod slijede rasprave koje su se održale u lipnju i srpnju. Po svemu sudeći, netko je urgirao da se Wessels zakaže što prije. Nije isključeno da se predsjednik Županijskog suda Ante Perkušić na taj način želi izboriti koji poen na natječaju za suca Vrhovnog suda.

Slučaj Wessels za izučavanje rada Državnog odvjetništva i Mladena Bajića

Slučaj Wessels pravi je slučaj za studente Pravnog fakulteta jer zorno pokazuje napredak rada Državnog odvjetništva, posebice glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Prvi spomen afere stigao je iz inozemstva, točnije iz Austrije. Početkom 2006. godine zatražena je provjera sumnjivog transfera 4,7 milijuna dolara, koji su iz splitskog škvera odlepršali put Cipra i Graza. Dio novca je predigao Drago Maček, broker Iceberga, i to za potrebe Normana Douglasa Thomasa, za kojeg je Državno odvjetništvo isprva vjerovalo da uopće ne postoji pa se kasnije ispostavilo da su bili u krivu.

Presedan sa istražnim zahtjevima

Bajić je godinu dana mozgao što će i kako će. Nije mu bilo lako, jer je pritisak medija, a i nekih saborskih zastupnika, poput Marina Jurjevića Baje bio golem. Što se radilo u splitskom škveru, kome je otišao novac? HDZ-u? Sanaderu? Bajić tada još nije mogao sebi dozvoliti luksuz da razmišlja na taj način.

Situacija je poprimila dramatične razmjere kada je iz Nadzornog odbora izbačen potpredsjednik Siniša Poljak, u to doba organizacijski tajnik HDZ-a. Zašto je Poljak izletio, nikada se nije saznalo. Sanader je rekao da je nesposoban, ali ga je ipak zadržao u brojnim drugim nadzornim odborima strateških državnih tvrtki, poput Odašiljača i veza ili Zračne luke Pleso.

U ožujku 2007. godine Bajić se odlučio na prilično nekonvencionalan potez. U isti dan podnio je istražni zahtjev protiv osumnjičenika u aferi Wessels, ali i protiv prethodne SDP-ove direktorske garniture. To je dosad nezabilježeno, jer se radilo o potpuno odvojenim i kazneno pravno sasvim drugačijim predmetima. Za razliku od HDZ-ovog menadžmenta kojeg su vodili Goran Vukasović i Ante Luetić, SDP-ovi direktori bili su osumnjičeni za loše poslovanje i milijunske gubitke. Dakako da se s tim ništa nije dalo napraviti. Potrošilo se 750 tisuća kuna na vještačenje, samo da bi se pokazalo kako su gubici normalna stavka u poslovanju hrvatskih brodogradilišta.

A policiji ništa sporno?

Bajić se, inače, na istragu odlučio unatoč tome što policija uopće nije odradila svoj dio posla, odnosno, jest, ali u korist osumnjičenih. Naime, Gospodarski odjel splitske PU, kojeg je u to doba vodio Ivan Lozić, nije našao nikakvih nezakonitosti u slučaju Wessels. Prihvaćena je argumentacija obrane kako se radilo o dodatnim stavka ugovora sklopljenim s Wesselsom, odnosno, dodatku za opremanje brodova opremom za kadete. Mali detalj da o tome nema ni slova u ugovoru, opravdan je poslovnom tajnom. 

Bajićev hod po jajima

Bajić je u istragu slučaja Wessels ušao s namjerom da zapravo ništa ni ne napravi. Umjesto da se istraga vodi kao što se vodila u slučaju Fimi media, dakle, za izvlačenje novca fiktivnim ugovorima, Bajić je direktore Vukasovića i Luetića osumnjičio da su prihvatili lošiju ponudu Wesselsa premda je u tom trenutku Brodosplit imao i povoljnije ponude. Ne treba valjda ni spominjati da se i ta teza raspilinula kao kula od karata. Jer oni koji su navodno imali bolje ponude, u istrazi su naveli da to zapravo i nisu bile ponude, više zainteresiranost za mogućnost gradnje. Dakle, tehnički i formalno, o boljim ponudama se nije ni raspravljalo, jer nisu ni postojale.

Za bolje razumijevanje postupanja glavnog državnog odvjetnika svakako treba sagledati širi kontekst. U to doba je, naime, Ivo Sanader bio još uvijek premoćan i pretpostavlja se da Bajić nije mogao kukuriknuti, kako ne bi završio u loncu, kako je to lijepo vrlo plastično objasnio predsjednik Josipović. Da se Bajića pita, vjerojatno bi kazao da 2007. godine još nije imao novi Zakon o kaznenom postupku, koji se uzima kao referentna mjera za efikasan progon korumpiranih državnih službenika, ministara i premijera. Dotle je to došlo da u DORH-u mogu slobodno vrijeme označavati sa prije i poslije novog ZKP-a.

Unatoč svoj toj Bajićevoj obazrivosti, hodanju po jajima i potpuno krivo sročenom istražnom zahtjevu, teret medijskog pritiska najviše je osjetio istražni sudac Neven Cambi, kojeg je dio medija čak prozvao što nije otvorio istragu protiv tadašnjeg ministra gospodarstva Branka Vukelića, koji je u doba transfera novca i sklapanja dodataka ugovoru potpuno neinformiran o svemu grijao stolicu šefa Nadzornog odbora Brodosplita. Što s tim ima sudac Cambi ostalo je nejasno, kada se zna da progon pokreće upravo onaj koji je medije nahuškao na drugu stranu. Mladen Bajić.

Kako je to moguće: Toliko HDZ-ovaca, a HDZ nema ništa s aferom Wessels?

Normalno da se u takvoj istrazi nije mogla otkriti Fimi media prije Fimi medie. Bajić je uz Mačeka i direktore Brodosplita, osumnjičio još petoricu do koje je vodio trag novca iz Graza. U pitanju su bili manji novčani iznosi pravdani elaboratom za školovanje pomoraca. Među petoricom autora je i direktor Brodotrogira Mateo Tramontana, još jedna HDZ-ova uzdanica. Čovjek se naprosto ne može oteti dojmu da HDZ nema ništa s aferom uz toliki broj članova i dužnosnika koji su na ovaj ili onaj način bili upetljani u posao s Wesselsom, koji je na koncu brodove masno preprodao, a na prva dva iz serije od četiri, ta famozna oprema za kadete uopće nije bila ni montirana! 

Nakon što je napravio sve da ne napravi ništa, Bajić je konačno prije dvije godine i podigao optužnicu protiv osmorice. Optužnica je puna proturječja i s takvom besmislenom konstrukcijom očekuje je neslavan kraj. E, da je bio novi ZKP...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.