Sindikati traže smjenu voditelja Zagrebačkih cesta Gospočića "zbog nezakonitog i nestručnog rada"

Foto: Hina

POVJERENICI Samostalnog sindikata radnika u komunalnim (SSKH) i srodnim djelatnostima Hrvatske i Novog sindikata traže smjenu voditelja podružnice Zagrebačkih cesta Alena Gospočića zbog, kako tvrde, nezakonitog i nestručnog rada, a svoje tvrdnje argumentiraju nalazom gradskog Kontrolnog ureda.

Kontrola je obuhvatila razdoblje od početka listopada 2010. do sredine studenoga prošle godine, te utvrdila niz nepravilnosti i podnijela prijavu Inspektoratu rada, izvijestio je danas na konferenciji za novinare povjerenik SSKH u Zagrebačkim cestama Dario Rastovčan.

U Zagrebačkim cestama trećina zaposlenih raspoređena je na radna mjesta bez potrebne stručne spreme, pri čemu 30 voditelja sa SSS rade na mjestima gdje je potreban VSS. Pravilnik o sistematizaciji ne sadrži broj izvršitelja za pojedino radno mjesto što voditelju Gospočiću omogućuje zapošljavanje i dupliranje radnih mjesta, osobito rukovodećih, što je potvrdio i Kontrolni ured, navodi Rastovčan.

Dodao je da značajan broj rukovoditelja ima neadekvatne ugovore o radu te optužio Gospočića i predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića da su otvorili dva nepotrebna direktorska mjesta na koja su zaposleni Gospočićevi prijatelji.

Sve to učinjeno je suprotno Kolektivnom ugovoru i Pravilnicima Holdinga te bez suglasnosti Radničkog vijeća i sindikata, ističe Rastovčan. Ustvrdio je da vozači i strojari rade protivno svim zakonima i pravilnicima, s po 12 sati noćnog rada i 100 prekovremenih sati mjesečno, koji im se tek djelomično plaćaju.

Nastaju veliki i nepotrebni troškovi


Po Rastovčanovim riječima, zbog nestručnog rada podobnih rukovodilaca nastaju veliki i nepotrebni troškovi. Naveo je primjer enormnog utroška soli u Vukovarskoj ulici na dijelu kod Gradske uprave i Uprave holdinga, pretprošlog petka kada je pao snijeg, samo da bi Gospočić sačuvao fotelju a da gradonačelnik Milan Bandić "nema što polizati".

Podsjeća da je i Bandić najavio kako će direktor Zagrebačkih cesta biti stručna i kompetentna osoba bez ikakvih repova te pita što je poduzeo nakon dopisa Kontrolnog ureda o nepravilnostima u Gospočićevom poslovanju. Gospočić je očito politički postavljen i ima jako zaleđe, a nema stručnosti ni kompetencije, tvrdi Rastovčan.

Podsjeća da je Gospočić izgubio tri sudska spora - dva sa sindikalnim povjerenicima i jedan s Radničkim vijećem, što pravomoćno što nepravomoćno, te da uskoro slijede tužbe za nezakonite otkaze i zlostavljanja na radu. Gospočić vodi više sudskih sporova nego pet prethodnih direktora zajedno, što govori o njegovu karakteru, kaže Rastovčan.

Optužio je Gospočića da je prouzročio štetu od oko 5,5 milijuna kuna, te upitao tko će za to snositi odgovornost.

Rastovčan se također požalio da ga Gospočić ne želi vratiti na posao unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi o nezakonitoj suspenziji, kao ni povjerenika Novog sindikata Marka Artukovića kojem je nepravomoćnom presudom utvrđeno da ga se do završetka postupka mora vratiti na posao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.