Prodaja vozila ove godine porasla 20 posto: Rastrošna država kupila preko 1300 automobila

Foto: Audi.hr (Audi A6 3.0 TDI Quattro S-tronic)

PORAST trgovine osobnim motornim vozilima u 2014. godini bilježi rast i to u prosjeku oko 20 posto više u odnosu na 2013. godinu.

Analizirano po mjesecima, prva tri mjeseca ove godine pokazivala su trend oporavka trgovine motornim vozilima u prosjeku za više od 20%. Tom porastu svakako je pridonijela i kupnja vozila koju je Državni ured za javnu nabavu proveo za potrebe Sabora, Vlade i Ministarstava, navodi se u analizi HGK.

Državni ured za javnu nabavu naručio je 1581 vozilo, od toga 1328 osobnih vozila, a samo za potrebe MUP-a isporučeno je 1009 vozila.

Daljnjem trendu rasta pridonio je i tzv. “proljetni skok” od travnja do lipnja - vrijeme kad rent-a-car agencije kupuju veće kontingente vozila na leasing s kratkoročnom otkupnom vrijednošću (tzv. buy-back) za potrebe turističke sezone.

Na rast prodaje osobnih automobila svakako je utjecao i ulazak Hrvatske u EU te jednostavniji uvoz vozila iz zemalja EU, ali i Zakon o posebnom porezu na motorna vozila.

U drugom polugodištu ove godine broj prodanih vozila naglo se smanjio zbog već uobičajene ljetne stanke, no u konačnici, godina će bilježiti porast broja prodanih vozila što će svakako pozitivno utjecati i na priljev sredstava u državni proračun.

"Promet vozilima i priljev sredstava bio bi veći kad bi se vratila mogućnost odbitka pretporeza pravnim osobama pri kupovini osobnog vozila za vlastite potrebe koja je ukinuta izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost 1. ožujka 2012. godine“, objasnio je Hrvoje Paver, pomoćnik direktora Sektora za trgovinu HGK.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.