Prije Povorke ponosa, Povorka srama: Volonteri "U ime obitelji" Saboru dostavili potpise za referendum

Foto: Goran Mehkek / Cropix, Video: Damir Horvatović

VOLONTERI građanske inicijative "U ime obitelji" okupili su se u 13 sati na zagrebačkom Zrinjevcu, odakle su krenuli prema Markovom trgu.

Na Markov trg je kolona stigla oko 13,30 sati. Hrvatskom saboru predali su potpise za referendum kojim traže da se u Ustavu RH brak definira kao zajednica muškarca i žene.

"Hvala vam za vaš trud, za vaše vrijeme, za to što ste omogućili svim građanima Republike Hrvatske da mogu na jedan demokratski način izraziti svoje mišljenje o ovom važnom pitanju", poručili su iz inicijative.

Pustili su, kako kažu, goluba i golubicu i s kutijama su se zaputili u Sabor. Primio ih je predsjednik Sabora Josip Leko.

"Sabor ne daje ocjene ni vrijednosne sudove, mi sada radimo u skladu s Poslovnikom Hrvatskog sabora, sa standardima i praksom Hrvatskog sabora. Dakle, svi građani Republike Hrvatske koji poštuju Hrvatsku, institucije, demokratske standarde su dobrodošli u Hrvatski sabor", istaknuo je Leko.

A zanimljivo je bilo čuti i odgovor na pitanje tko su donatori kojima su se organizatori zahvaljivali.

"Sveukupni budžet s kojim je inicijativa raspolagala je 140.000 kuna, od toga su 40 posto donacije od pojedinih građana, a ostali dio su donacije različitih institucija", kazala je Željka Markić. A podaci o kojim je institucijama riječ trebali bi se znati sutra.

"Ovdje smo iz jednog razloga: Zato što je to željelo 749.316 Hrvata"

Na Zrinjevcu se okupilo više od tisuću ljudi. U paviljonu na Zrinjevcu su se smjestili volonteri koji su čuvali kutije s potpisima koje su odnijeli u Sabor. Skup je osiguravao manji broj pripadnika specijalne policije.

U koloni koja se kretala prema Markovom trgu otpjevan je veći broj religijskih i domoljubnih pjesama. Među okupljenima je bilo dosta djece, ali i starijih osoba. Nekoliko pristaša ove inicijative došlo je odjeveno u narodne nošnje.

"Cilj nam je da građani ove zemlje kažu što misle o tome kako treba urediti pitanje braka i obitelji", kaže Željka Markić koja je zahvalila svim volonterima što su "izdržali brojne napade i kritike".

"Ovdje smo iz jednog razloga: Zato što je to željelo 749.316 Hrvata. Radni je dan pa mnogi nisu mogli doći. Hvala vam za vaše donacije i vaš trud", rekao je Lino Zonjić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.