Pogledajte gdje je Hrvatska: Ovo su za radnike najgore zemlje svijeta!

Foto: ITUC

HRVATSKA je zemlja u kojoj se opetovano krše radnička prava. Navedeno je to u izvješću "ITUC globalni indeks prava: Za radnike najgore zemlje u svijetu 2014." Međunarodne konfederacije sindikata.

Na Trećem svjetskom kongresu Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), koji se od 18. do 23. svibnja održavao u Berlinu, predstavljen je novi globalni indeks radničkih prava koji rangira 139 zemalja na temelju 97 međunarodno priznatih indikatora, kako bi procijenio razinu zaštite radničkih prava u zakonima i u praksi.

Prema podacima za razdoblje od travnja 2013. do ožujka 2014. godine, Srednjoafrička Republika, Libija, Palestina, Somalija, Južni Sudan, Sudan, Sirija i Ukrajina su zemlje u kojima su radnici u najgorem položaju. Ocijenjene su indeksom 5+ što označava zemlje u kojima nema nikakvog jamstva za poštivanje prava radnika jer vlada potpuno bezvlađe. Među 18 zemalja s indeksom 1, gdje su povrede radničkih prava iznimke, nalaze se primjerice Njemačka, Francuska i Norveška, ali i Slovačka te Crna Gora.

"Hrvatska se našla među 26 zemalja ocijenjenih ocjenom 2, što označava zemlje u kojoj vlade i/ili poslodavci opetovano napadaju određena prava radnika i miniraju borbu za bolje radne uvjete. U istoj skupini zemalja s Hrvatskom nalaze se i Srbija, Makedonija i Češka, ali i primjerice Španjolska i Novi Zeland", naveli su iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) prenoseći izvješće.

Za uvećani prikaz kliknite na fotografiju



Ubojstva kao mjera zastrašivanja radnika


ITUC u svom izvješću navodi kako su u posljednjih godinu dana vlasti najmanje 35 zemalja uključenih u istraživanje koristile uhićenja i zatvaranja radnika kao "taktiku otpora" zahtjevima za demokratska prava, poštene plaće, sigurnije uvjete rada i siguran posao. U najmanje devet zemalja otišlo se i korak dalje - kao mjeru zastrašivanja koristilo se ubojstva i nestanke radnika.

U izvješću se navodi i kako su u najmanje 53 zemlje radnicima odbijeni ili onemogućeni pokušaji za pregovorima o boljim uvjetima rada te kako u najmanje 87 zemalja zakoni i praksa određenim radnicima uskraćuju pravo na štrajk.

Indeksi radničkih prava:
1 - kršenje radničkih prava kao iznimka, a ne pravilo: 18 zemalja
2 - opetovana kršenja radničkih prava: 26 zemalja
3 - redovita kršenja radničkih prava: 33 zemlje
4 - sustavna kršenja radničkih prava: 30 zemalja
5 - nema garancije radničkih prava: 24 zemlje
5+ - nema garancije radničkih prava jer vlada potpuno bezvlađe: 8 zemalja



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.