Početak nove ere u Senegalu: Aktualni predsjednik Wade priznao težak poraz na izborima

AKTUALNI predsjednik Senegala Abdoulaye Wade jučer je navečer bio primoran priznati poraz u drugom krugu predsjedničkih izbora te čestitati protukandidatu Mackyu Sallu, čije pristaše već naveliko slave veliku pobjedu, javlja CNN.

Wade je priznao poraz i čestitao budućem novom predsjedniku Sallu, kojeg je u drugom krugu predsjedničkih izbora podržala cijela opozicija. Iako su jučer bili objavljeni tek neslužbeni rezultati, jasno je da do većih promjena neće doći te da se u Senegalu očekuje smjena predsjednika.

Wade je prvi puta za predsjednika Senegala izabran 2000. godine, a sedam godina kasnije ponovno je izabran za šefa države. Nakon što je najavio novu kandidaturu za predsjednika u zemlji su izbili prosvjedi i sukobi u kojima je poginulo više od 15 osoba, dok ih je još nekoliko desetaka ozlijeđeno.

Inače, Wade je uveo pravilo da predsjednik može služiti samo dva uzastopna mandata, ali je u primjeni tog pravila zaobišao samog sebe, tvrdeći da se ono ne odnosi na mandate koji su odrađeni prije njegova donošenja. Dakle, smatrao je da ima pravo na još dva mandata, što je u javnosti naišlo na žestoke kritike, pa i prosvjede. Već i prije održavanja izbora bilo je prilično jasno da Senegal, kako kaže Sall, ulazi u jednu potpuno novu eru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.