Okupljeni iz Grabovice pozvali na procesuiranje ubojstva 33 Hrvata: "Progone nas duhovi prošlosti"

Foto: FAH

OKUPLJENI u mjestu Grabovici, sjeverno od Mostara, gdje su prije 22 godine pripadnici bošnjačke Armije BiH pobili 33 hrvatska civila pozvali su na procesuiranje ovoga zločina na temelju čega se, tvrde, jedino može graditi i međusobno pomirenje.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i svetom misom obilježena je godišnjica jednoga od najtežih zločina koje su u noći s 8. na 9. rujna počinili pripadnici Armije BiH u sklopu velike akcije Neretva '93. Godišnjici je nazočio i hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović s izaslanstvom te je položio položili vijenac i zapalio svijeću za žrtve iz Grabovice.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93" Josip Drežnjak se u svom govoru prisjetio ubijenih Grabovčana te istaknuo da su ovi zločini ciljano počinjeni te da za njih još uvijek nitko nije odgovarao. Istaknuo je da u cilju pomirenja i zajedničke budućnosti treba procesuirati odgovorne za zločine.

Drežnjak: Progone nas duhovi prošlosti


"Kako graditi budućnost, a progone nas duhovi prošlosti. Ovdje na svakom koraku grabovačke zemlje tinja krv koja traži da se ovakvi zločini nikada i nikome ne ponove", poručio je Drežnjak.

„Mi se svake godine okupljamo na ovaj datum, i okupljat ćemo se i dalje kako bi pokazali onima koji niječu ova nedjela, te uvijek pozivati na pravdu", rekao don Ivan Zovko, župnik Grabovice za vrijeme mise koju je predvodio pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar.

Među 33 ubijenih, najmlađa Mladenka Zadro imala je samo 4 godine, a najstariji Marko Marić 87 godina. Od ukupno 33 žrtve, do sada je pronađeno njih 16, većinom nekompletnih posmrtnih ostataka. Za tijelima preostalih 17 žrtava Grabovice još se traga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.