Neplodni imaju pravo na liječenje i djecu

ZAKON o medicinski potpomognutoj oplodnji o kojem će danas glasovati zastupnici još jednom je ideološki podijelio Hrvatsku zato što su se desnica i Katolička crkva pobunili zbog "ubijanja djece", a HDZ-ov potpredsjednik Damir Jelić je čak otišao tako daleko da je taj zakonski prijedlog usporedio sa "tragedijom Jasenovca i Bleiburga".

S druge strane, vladajući tvrde kako se tim zakonom ispunjava "zlatni standard" u liječenju neplodnosti te će on pomoći mnogim parovima da dođu do dugo željene djece. U zakonu se otvara prostor i za istospolne parove da dobiju djecu, a do potomstva će preko medicinske oplodnje moći doći i žene koje nisu u braku. Ženina dobna granica za umjetnu oplodnju je pomaknuta na 42. godine.
Pogledajte konačan prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

U konačnom prijedlogu zakona stoji da se može oploditi maksimalno 12 jajnih stanica, a u ženu se smiju unijeti najviše dva zametka odjednom, dok se preostali zamrzavaju na pet godina nakon čega se uz pristanak mogu darovati. "Ovo je duboko human zakon kojim se želi pomoći ljudima", poručio je premijer Milanović kada su slali zakon u saborsku raspravu i dodao kako se njime "širi prostor šanse, a ne ide na ničiju štetu".

Kao najjača oporba ovom zakonu pokazala se Katolička crkva i njezina udruga "I ja sam bio embrij" koja je najavila skupljanje potpisa kako bi se o tom pitanju održao referendum, dok je organizirana i molitva u crkvi svetog Marka protiv zakona. Saborski zastupnik Ivan Grubišić, koji dolazi "iz okrilja Crkve", kazao je za Index da bi on takve bitne zakone dao na referendum.

"Ne vidim problem, ako medicinski potpomognuta oplodnja pomaže da parovi dobiju djecu"


"Kada se radi o važnim zakonima onda bi trebalo ići na referendum. S tim da sve strane imaju jednak pristup medijima za iznošenje svojih stavova pa da narod na referendumu zaključi je li za ili protiv medicinski potpomognute oplodnje", kazao nam je Grubišić i dodao da će na ovaj način "ona strana koja izglasa biti za sve kriva". "Ne gleda se na ono što misli narod, već se njime manipulira. I od strane vlasti, kao i oporbe ili Crkve koja se je unaprijed opredijelila", rekao je Grubišić.

"Moje osobno mišljenje je da ukoliko potpomognuta medicinska oplodnja pomaže neplodnima da dođu do djece kao svrhe braka i ljubavi, onda tu ne vidim problema", kazao je Grubišić, ali i dodaje kako problem vidi u zamrzavanju zametaka i mogućnosti korištenja i manipulacije sa oplođenim stanicama i jajašcima. "Smatram da ne bi trebalo biti zapreke u braku u kojem ne mogu doći do djeteta da do njega dođu  pomoću medicinski potpomognute oplodnje zapreke", rekao je Grubišić koji radi ogradu oko davanja prava na potpomognutu oplodnju istospolnim parovima.

"Bog ne uslišava molitve koje su politikantskog karaktera"

Grubišić je rekao da je "sramotna i glupa" izjava HDZ-ovca Jelića koji je ovaj zakon usporedio sa Jasenovcem i Bleiburgom. "To je jedno politikantstvo i Bog ne uslišava molitve koje su politikantskog karaktera. Bez obzira tko će pred njim klečati, taj Bog je na strani čovjeka, a ne na strani moći", rekao je Grubišić i dodao da ne podržava organizirane molitve protiv Zakona kao psihološki pritisak, kao što nije niti za branjenje medicinski potpomognute oplodnje.

"To je pitanje znanosti. Zašto se ne bi pomoglo roditeljima koji žele imati dijete. Drugi ne moraju, ako neće", zaključio je Grubišić da se u ovoj slučaju nikome ne radi zlo, već se omogućuje onima koji žele da dođu do djece. Radikalnije od njega je u svojoj izjavi Indexu reagirao don Anđelko Kaćunko. "Taj zakon je užas", rekao je Kaćunko te objasnio da unatoč respektu prema onima koji ne mogu dobiti djecu, ne smije se raditi selekcija. "Tim zakonom se odstranjuju oni suvišni. To je kao da u vrijeme gladi odlučujete koja djeca će umrijeti", kratko je zaključio don Kaćunko.

Pacijenti koji boluju od neplodnosti imaju pravo na liječenje

S druge strane je sasvim jasno da Hrvatskoj treba Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Udruga Roda podsjeća u javnosti da je danas u Hrvatskoj neplodan svaki šesti par", a i ističu najvažniju činjenicu, koja se često gubi u ideološkim raspravama - pacijenti koji boluju od neplodnosti imaju se pravo liječiti. Često je to naglašavao i ministar Rajko Ostojić koji kaže da se ovim zakonom usvaja "zlatni standard" u liječenju neplodnosti.

> Adalbert Rebić o MPO-u: Biranje najizglednijih embrija podsjeća na pokušaje stvaranja "nadčovjeka"

> "Nadam se da ne dolazim prekasno": Vatikan pritišće Vladu zbog zakona o Medicinski potpomognutoj oplodnji

> Roda poslala razglednice svim saborskim zastupnicima: Neplodnost nije hir niti vlastiti izbor, neplodnost je bolest

> Katolički teolog: Objavom pisama majki djece dobivene umjetnom oplodnjom stajete na stranu smrti, a ne života!

> Humani genetičar Alfred Kniewald: Najglasniji u raspravi o MPO-u su nekompetentni neprofesionalci koji obmanjuju masu!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.