Neki predjeli kod Batine već poplavljeni, vrhunac vodnog vala očekuje se u nedjelju i ponedjeljak

Foto: Vlado Kos/Cropix

DUNAVSKI vodni val kod Beča je u opadanju, a vrhunac je dosegnuo kod Bratislave s vodostajem od 1029 centimetara.

Očekuje se porast do 1040 centimetara, izvijestili su danas u Hrvatskim vodama Osijek. "Cijela Baranja je pod redovnim mjerama obrane od poplava, a najkritičnije je u Batini", kaže zamjenik rukovoditelja obrane od poplava sektora B Igor Biglbauer.

"Prognoze govore sljedeće: da će u Batini u nedjelju biti proglašena izvanredna obrana od poplave, a u ponedjeljak očekujemo 698, dakle vodostaj blizu 700", kaže Biglbauer.

U slučaju najgore opcije izlijevanja rijeke, najkritičnije su točke Darda, Bilje i Kopačevo.

Neki predjeli kod Batine već poplavljeni

Centralni punkt za uvrećavanje pijeska oformljen je u Nemetinu kod Osijeka, a za tu svrhu spremno je 350 tisuća vreća.

"Trenutno su na terenu dva utovarivača i pet do šest kamiona koji kontinuirano cjelodnevno iznose pijesak koji se nalazi u jednoj nižoj deponiji u inundaciji rijeke Drave, koja je u opasnosti da bude poplavljena", istaknuo je Biglbauer.

"Nasip je spreman u Batini", poručuje koordinator Davor Rukavina.

"Tijekom jučerašnjeg dana započeli smo s aktivnostima zatvaranja spusta u centru Batine gredama i osiguranjem od mogućeg prodora Dunava na tom dijelu. Da bismo zatvorili taj spust, na visinu za sada predviđenih 780 do 800 centimetara", kazao je Rukavina.

Neki su predjeli kod Batine, primjerice Zeleni otok, već poplavljeni.

Poplave za nadolazak vodenog vala u tijeku su u svim gradovima kroz koje Dunav prolazi. Stožer za zaštitu i spašavanje Vukovara poručio je građanima da se ne treba zabrinjavati.

Željko Sabo, gradonačelnik Vukovara, naglašava kako se očekuje da će se vodostaj Dunava popeti na 720 centimetara, koliko je iznosio i 2006. godine. No, nadležne službe već su pripremljene i vjeruje se da će mjere obrana od poplava maksimalno ublažiti štetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.