Nakon tri i pol godine istražnog zatvora, splitski sud pustio fatalnu ujnu na slobodu

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

SLAĐANA NOVOSELNIK, optužena za teško ubojstvo supruga Domagoja Novoselnika, puštena je na slobodu odlukom izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu. Novoselnik je u pritvoru provela tri i pol godine, a pustili su je uvažavajući načelo razmjernosti, odnosno, vodeći računa koliko je dosad provela iza rešetaka i kolika bi joj mogla biti dosuđena kazna.

Sud brine o pravima ujne

Radi se o vrlo zanimljivoj odluci splitskog suda, budući da je Novoselnik, zajedno s nećakom ubijenog, koji je u doba počinjenja djela bio maloljetan, optužena za kazneno djelo za koje se može izreći kazna dugotrajnog zatvora te zapravo i ne postoji teži oblik kaznenog djela.

U rujnu 2012. godine Novoselnik je tako nepravomoćno osuđena na 22 godine zatvora za poticanje na ubojstvo, dok je nećak dobio maksimalnih 10 godina zatvora, koliko mu se kao maloljetniku moglo izreći. Vrhovni sud je ukinuo presudu te slučaj vratio na ponovno suđenje pred drugo sudsko vijeće. Suđenje je trenutno u prekidu zbog bolesti nećaka, a sud je, puštajući Novoselnik na slobodu, istražni zatvor zamijenio mjerom opreza. Određeno je da se svaka dva tjedna javlja u PP Virovitica.

Nova odluka idući tjedan

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu žalilo se na odluku izvanraspravnog vijeća, i to uspješno, budući da je prije koji dan Vrhovni sud ukinuo rješenje o puštanju na slobodu te slučaj vratio na ponovno odlučivanje. Izvanraspravno vijeće trebalo bi odluku donijeti ovaj tjedan.

Slađana Novoselnik i nećak uhićeni su u srpnju 2011. godine. U kući na Hvaru nađeno je mrtvo tijelo Domagoja Novoselnika, a njegova supruga i nećak pokušali su policiji prodati priču o samoubojstvu. Novoselnik je proboden nožem od 17 centimetara dok je sjedio za računalom. Slomljena su mu i dva rebra. Ubrzo se otkrilo da su Slađana i nećak godinama bili u vezi. Nećak je ubojstvo priznao, ali je pred objavu presude priču potpuno izmjenio i sve svalio na Slađanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.