Ministar Matić pri otkrivanju spomen-obilježja masovnih grobnica: Još tragamo za 1.623 nestale osobe

Foto: FAH

MINISTAR branitelja Predrag Matić i sin poginuloga hrvatskog branitelja Igor Budeć danas su u Petrovcima otkrili spomen-obilježje žrtvama ekshumiranim 2007. godine iz dviju masovnih grobnica u kojima su bili posmrtni ostatci osam ubijenih hrvatskih branitelja i civila.

Podsjetivši da su na današnji dan prije 23 godine Petrovci bili okupirani, Matić je rekao kako je do sada u Hrvatskoj otkriveno 148 masovnih grobnica od kojih 55 u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Istaknuo je kako crna spomen-obilježja masovnih grobnica, postavljena diljem Hrvatske, podsjećaju na svu tragediju koja se dogodila Hrvatskoj u agresiji 1990-ih godina.

Matić: Tragamo za još 1623 nestale osobe

"Uprava za zatočene i nestale traga još za 1623 osobe nestale u Domovinskom ratu, i to je najteži posao koji je preostao, posao u koji se ulažu maksimalni napori", rekao je Matić i dodao da u tome imaju potporu i Katoličke i Pravoslavne crkve. Istaknuo je da je ta uprava omogućila anonimne dojave koje bi dovele do razrješenja sudbine nestalih te da ona ne traži krivce i počinitelje, nego lokacije na kojima su žrtve kako bi živi mogli pokopati svoje najmilije.

Podsjetio je kako je nedavno u Mostaru o problemu nestalih razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, koji mu je, "iako nije neka utjeha, potvrdio da im Ovčara nije trebala".

Matić je novinarima komentirao i najavljeno donošenje Zakona o pravima civilnih žrtava Domovinskog rata, rekavši kako je jučer održao sastanak s udrugama koje se bave tom problematikom. "Postigli smo dogovor da će zakon biti pošten i dosljedan, a sve ono što bude pisalo u zakonu će se i provoditi", poručio je i dodao da se neće pisati nikakve odredbe koje poslije neće biti moguće provesti.

Kovačić: Svaka žrtva zaslužuje pijetet i dostojanstven ispraćaj

Na svečanom otkrivanju spomen-obilježja nazočne je pozdravio i povjerenik predsjednika Republike za hrvatske branitelje Vinko Kovačić, poručivši da svaka žrtva zaslužuje pijetet i dostojanstven ispraćaj na posljednje počivalište. Istaknuo je da se predsjednik Ivo Josipović zauzima za temeljno pravo obitelji da doznaju sudbinu najmilijih, što ističe i u kontaktima s čelnicima u regiji kao preduvjet za bolje međudržavne odnose.

Selo Petrovci u općini Bogdanovcima naseljeno je pretežito rusinskom i ukrajinskom nacionalnom manjinom. U agresiji na selo 1991. poginulo je i nestalo 16 branitelja i civila, a nakon okupacije iz sela je protjerano 400 od 1200 stanovnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.