Mercator, Konzum i Tisak rekorderi po neplaćenim računima dobavljačima, Lidl i DM plaćaju na vrijeme!

Foto: Arhiva

NADZOR Ministarstva financija u sektoru trgovine utvrdio je kako Mercator, Konzum i Tisak imaju najveći dug na dobavljače, odnosno imaju najviše neplaćenih računa čiji su rokovi naplate već istekli. Ukupno 26 tvrtki u trgovini duguju gotovo 884 milijuna kuna za neplaćene račune. Kako piše Novi list rekorder po neplaćenim računima je Mercator Hrvatska s dugom od 309 milijun kuna. Konzum je skupio 158 milijuna kuna dospjelih, a neplaćenih obveza prema dobavljačima, od čega je 97 milijuna kuna vezano uz račune gdje su rokovi probijeni za 30 dana.  
 
Konzum 350 milijuna kuna pretvorio u kredit
 
"Uz to Konzum ima i gotovo milijardu kuna obveza koje još nisu dospjele na naplatu. Dobar dio njih vjerojatno je u obliku kredita. Naime, početkom rujna nadzornici Ministarstva financija su, kako doznajemo, u Konzumu uočili oko pola milijarde kuna obveza koje su trebale biti plaćene, a u međuvremenu je oko 350 milijuna kuna pretvoreno u kredite s rokom otplate od godinu dana", piše Novi list dodajući da Agrokorov Tisak ima 131 milijun kuna dospjelih a neplaćenih obveza s time da je prema sadašnjim podacima oko 120 milijuna kuna s rokom prekoračenim do 30 dana. 
 
Isti izvor naglašava da iznad sto milijuna kuna neplaćenih a dospjelih obveza ima još jedino splitski Tommy, dok su riječke Plodine probile rokove plaćanja za račune vrijedne 81 milijun kuna, a gotovo cijeli taj iznos zasad je pokriven s najviše 30 dana kašnjenja.  
 
Borba protiv nelikvidnosti
 
"U Ministarstvu financija kažu da se u borbi protiv nelikvidnosti, radi čega su spomenuti rokovi i ugovoreni, spremaju u ponovni nadzor, te da će pri tome posjetiti i ključne dobavljače trgovačkih lanaca kako bi vidjeli odgovaraju li podaci koje su dobili od "trgovaca" stvarnom stanju", piše Novi list dodajući da u roku od 60 dana uredno plaćaju na vrijeme DM, Kozmo, Lidl, Fero-Term i Spar Hrvatska.  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.