Karadžić iznosi završnu riječ: "Ako sam ja lud, je li ludo milijun i pol Srba koji su davali sinove u rovove"

Foto: Hina

RATNI vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić iznosi završnu riječ Haškom sudu. U procesu koji se vodi protiv njega optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ratovanja tijekom rata u Bosni i Hercegovini, u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Za kraj svoje obrane rekao je kako preuzima "moralnu odgovornost" za zločine počinjene od strane bosanskih Srba, ali negira da je naredio ubojstva, prenosi BBC. Tužitelji za Karadžića traže doživotnu robiju.

"Nije toliko pristojnih ljudi, uglavnom Srba, osuđeno na takve kazne, i istovremeno oslobođeno toliko neposrednih zločinaca nad Srbima", rekao je Karadžić koji smatra da se njegovim suđenjem optužuje i srpski narod.

"Nisam imao osobnih razloga da se pravim politikom, imao sam lijepu karijeru i dobro razvijenu socijalnu mrežu, uključujući i velik broj muslimana i Hrvata koji su mi bili i ostali prijatelji",  objašnjavao je Karadžić koji je u jednom trenutku upitao da "ako sam ja lud, je li ludo milijun i pol Srba koji su davali sinove u rovove da brane domove".

Karadžića se među ostalim tereti za više od 7 500 bošnjačkih (bosanskih Muslimana) muškaraca i dječaka koji su ubijeni od strane bosanskih Srba u Srebrenici u srpnju 1995. Ovaj masakr smatra se najgorim u Europi od Drugog svjetskog rata.

BBC piše o "balkanskom sukobu", koji je nastao nakon raspada bivše Jugoslavije, a "rezultirao je nizom gorkih međuetničkih ratova od 1991. do 1999.".

U pisanom podnesku na više od 800 stranica, Radovan Karadžić tvrdi da nije znao za ubojstva u Srebrenici, ali preuzima odgovornost za "zločine počinjene od strane građana i snaga Republike Srpske (republike bosanskih Srba)".

"Načinom na koji je proveo svoju obranu, činio se više kao političar koji opisuje svoju politiku, nego kao osumnjičenik za ratne zločine kojemu prijeti doživotni zatvor", rekla je BBC-eva novinarka Anna Holligan.

Protekla dva dana tužiteljstvo je dokazivalo njegovu povezanost sa zločinima nad Hrvatima i Muslimanima koji su se dogodili tijekom rata u BiH.

"Kako bi se osiguralo da se nitko ne vrati, njihove kuće, džamije i drugi vjerski objekti sravnjeni su sa zemljom. Tu je riječ o jasnoj namjeri da se uništi hrvatska i muslimanska zajednica", rekao je tužitelj objašnjavajući da je Karadžić "kao mafijaš" prijetio Hrvatima i Muslimanima govoreći im što će se dogoditi ako ne bude po njegovu planu.

Više od 100 tisuća ljudi poginulo je u ratu u BiH, u zločinima koje su počinile sve tri zaraćene strane. Karadžić je uhićen 2008. godine, nakon 13 godina u bijegu. Očekuje se da će sud svoju presudu zaključiti kroz godinu dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.