"Imat ćemo četvrtu najskuplju cestarinu u Europi": 15 posto veća cijena, od Zagreba do Splita sad za 180 kuna!

MINISTAR prometa Siniša Hajdaš Dončić te predsjednici Uprava HAC-a i ARZ-a Dražen Guštin i Željko Denona danas su na konferenciji za novinare izvijestili javnost o novom obračunu cijena i potvrdili ranije neslužbene najave o tome kako će cestarine porasti za 15 posto. Tako će cijena cestarine na relaciji Split - Zagreb iznositi 180 kuna. Do sada je ona iznosila 157 kuna.

Cestarina se od 1. lipnja povećava za 15 posto korisnicima koji je plaćaju u gotovini (ili karticama na licu mjesta), ali se ne povećava korisnicima ENC usluge prepaida i ENC usluge  plaćanja na trajni nalog. Svim korisnicima ENC usluge cijena cestarine ostaje nepromijenjena.

"Korisnici ENC usluge prepaid, prilikom uplate na svoj ENC račun ostvariti će popust koji pokriva dosadašnji popust na uslugu prepaid od 10 posto i povišenje cijene cestarine za gotovinsko i kartično plaćanje na licu mjesta od 15 posto. Za uplaćena sredstva i ostvarene popuste nema vremenskog ograničenja potrošnje. Korisnici ENC usluge plaćanja na trajni nalog ostvarit će popust koji pokriva povišenje cijene cestarine za gotovinsko i kartično plaćanje na licu mjesta od 15 posto", pojasnili su iz HAC-a.

Lipanjska akcija prodaje ENC uređaja

Na konferenciji je ministar najavio i lipanjsku akciju prodaje ENC uređaja. "Korisnici koji se u razdoblju od 1. do 30. lipnja registriraju i uđu u sustav ENC usluge prepaid, za uplaćenih 500 kuna, dobit će uređaj za 1 kunu i dodatnih 108 kuna na ENC računu. Dodatnih 108 kuna pokrivaju dosadašnji popust na ENC prepaid uslugu od 10 posto i povišenje cijene cestarine za gotovinsko i kartično plaćanje na licu mjesta od 15 posto. Uz sve to novi registrirani korisnici dobivaju dodatnih 50 kuna na ENC računu, kao poticaj za korištenje ENC uređaja. Za uplaćena sredstva i ostvarene popuste nema vremenskog ograničenja potrošnje", pojasnili su iz HAC-a, uz dodatak kako će se tijekom lipanjske akcije uređaje moći kupiti na 15 prodajnih mjesta Hrvatskih autocesta.

Najavljena su i restrukturiranja unutar HAC-a i društva Autocesta Rijeka Zagreb, a koja uključuju postepeno otpuštanje oko sedam posto radnika do kraja godine.

"Poskupljenje cestarina će imati negativne posljedice"

Odluku o poskupljenju cestarina od 1. lipnja, koju je danas potvrdio ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, komentirao je prometni stručnjak Željko Marušić. Marušić je rekao kako smo si ovom odlukom zabili autogol. "Imat ćemo četvrtu najskuplju cestarinu u Europi. Iza Grčke, Portugala i Francuske, naša će cestarina biti najskuplja. To je potpuno neprimjereno", smatra Marušić.

"Ovo će se poskupljenje loše odraziti na naše gospodarstvo, turizam, ali i na sigurnost naših prometnica. Sad će i to malo prometa ići na državne ceste i oni koji su mislili ići autima na autoceste, sada će ići na državne ceste. Srećom, na sigurnost povoljno utječe ova kriza, ali ove će mjere utjecati negativno i to je, po meni, neodgovorno", kaže Marušić.

Banelli: Postojeće cijene cestarine su preskupe, kakve god bile

Predsjednik Udruge autoprijevoznika, Marijan Banelli komentirao je povećanje cijena cestarina.

"Iako ENC uređaje nemaju svi autoprijevoznici, zbog nove će ih odredbe morati nabaviti", kaže predsjednik Udruge autoprijevoznika, Marijan Banelli. Njihova se prava, dodaje, neće dirati.

"Izborili smo se za popust od 22 posto. Moramo biti zadovoljni da se ne dira u naša stečajna prava do 1. 7. 2013. godine kada se nažalost moramo izjednačiti s pravima u Europi. Postojeće cijene su u svakom slučaju, za poslovanje hrvatskih cestovnih prijevoznika koji su u vrlo teškoj situaciji,  preskupe, kakve god bile", istaknuo je Banelli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.