Građani prikupili 18 milijuna kuna, dok se saborski zastupnici ne mogu dogovoriti kako pomoći

Foto: Hina

VELIKE poplave koje su pogodile istočnu Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu ujedinile su regiju. Građani sve tri zemlje pokazali su da imaju veliko srce. Skupljaju humanitarnu pomoć, otvaraju svoja vrata onima koji su ostali bez ičega, pomažu u evakuaciji, u održavanju nasipa, u čišćenju...

Pomažu svi. Zapravo, skoro svi. Izuzetak su katolička crkva i zastupnici u parlamentu. Kako hrvatskom, tako i srpskom.

Hoće pomoći, ali ne iz svojih džepova

Poslanici u Skupštini Srbije su se, kako javlja dnevni list Alo, odbili odreći dijela svoje plaće. Predsjednica skupštine Maja Gojković predlagala je zastupnicima da doniraju po 6000 kuna, odnosno da se odreku tromjesečnog paušala. Mjesečni zastupnički paušal iznosi 30.354 dinara, odnosno 2000 kuna.

Prijedlog da se odreknu paušala je, kako doznaje Alo, izazvalo pravo komešanje u zastupničkim klubovima. Ovaj prijedlog srpski su parlamentarci na kraju odbili, a Gojanović je odlučila da će se žrtvama poplava iz parlamentarnog budžeta donirati 100 milijuna dinara (oko 6,5 milijuna kuna), koji su bili namijenjeni za popravku fasade Doma skupštine.

U Hrvatskom saboru se još dogovaraju

Hrvatski saborski zastupnici se, pak, nisu još uspjeli dogovoriti na koji će način pomoći žrtvama poplava i hoće li to uopće napraviti. Josip Leko, predsjednik Sabora, pozvao je klubove zastupnika da svi zajedno donesu odluku o humanitarnoj donaciji, te da zajedno uplate novac Crvenom križu ili Caritasu.

"Nadam se da će se, nakon što se dogovore svi saborski klubovi, naše osobne odluke pretočiti u jedinstvenu odluku o pomoći", rekao je Leko i pozvao kolege zastupnike da ni u budućnosti ne zaborave stradala područja.

Jadranka Kosor predložila je da stranke doniraju dio novca, "deset, dvadeset ili trideset posto", koji dobivaju iz proračuna. Istu ideju imao je i Damir Kajin, koji smatra da bi se stranke trebale odreći 50 posto sredstava koje su dobile iz državnog proračuna.

HDZ-ov Željko Reiner predložio je da se zastupnici odreknu paušala, koji mjesečno iznosi 1500 kuna, i ta sredstva doniraju za pomoć žrtvama poplava u Slavoniji. Zastupnici su se načelno složili da se odreknu paušala, ali nikakva konkretna odluka o pomoći koja će iz Sabora biti upućena Slavoniji još nije donesena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.