Fitch snizio kreditni rejting Hrvatskoj: Očekuju nastavak recesije i sumnjaju da će država smanjiti javni dug

Screenshot: YouTube

AGENCIJA Fitch snizila je hrvatski kreditni rejting za jedan stupanj, na "BB" za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti i "BB+" u domaćoj. Agencija očekuje nastavak recesije u Hrvatskoj, šestu godinu zaredom. Iskazuju i sumnju u to da će država uskoro stabilizirati javni dug.

Prihodi od PDV-a su podbacili i deficit raste pa bi nam se moglo dogoditi da do kraja godine neće biti sredstava za plaće, odnosno da je upitna plaća za prosinac. Ipak, veseli rast izvoza, a Hrvatska puno nade polaže u turizam koji neznatno raste unatoč srpanjskom minusu.

Snizivši rejting dva stupnja ispod investicijske razine, uz stabilne izglede, Fitch je rejting Hrvatske izjednačio s razinom koju agencija Standard&Poor's drži još od početka godine. Treća velika agencija Moody's hrvatski državni rejting drži jedan stupanj ispod investicijskog, na "Ba1".

Podsjećamo, nedavno je agencija Standard&Poor's potvrdila dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na razini BB te kratkoročni na razini B, uz stabilne izglede.

Pad BDP-a od 0,5 posto

U izvješću agencija Fitch Ratings navodi kako su vrlo skeptični u vezi sposobnosti Hrvatske da u srednjem roku stabilizira visok udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP).

"Rebalans ovogodišnjeg proračuna, proveden u travnju, čini se da je Hrvatsku doveo na put dovoljnog smanjivanja deficita kako bi se manjak opće države spustio s 4,9 posto BDP-a u 2013. na 3,8 posto u 2014. (uključujući i transfer dijela mirovina iz drugoga u prvi stup), a u skladu s preporukama Europske komisije u sklopu Procedure prekomjernog deficita (EDP) pokrenute u siječnju", piše u priopćenju.

Međutim, Fitch navodi da je Vlada nedavno upozorila na neispunjavanje fiskalnih planova u prvom polugodištu te objavila kako su slabe šanse da se ostvari cilj EDP-a za 2014., iako će na jesen biti drugi rebalans.

Uz to Fitch napominje da je Hrvatska suočena s recesijom šestu godinu zaredom, iako će stopa gospodarskog pada od 0,5 posto ipak biti manja nego u 2013., kada je iznosila 1 posto, dok se gospodarstvo muči pod dvostrukim pritiskom - razduživanja privatnog sektora i fiskalne konsolidacije.

Jurčić: Snižavanje kreditnog rejtinga potpuno je očekivano

Snižavanje kreditnog rejtinga je očekivano, poručuje ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.

"Jedna smo od rijetkih zemalja koja nije izašla iz recesije, javni dug se povećava, nezaposlenost raste, tako da dugoročne perspektive nisu sjajne i to je Fitch prepoznao. Mi nismo značajno pali, ostali smo na toj dosta niskoj razini rejtinga, ali sa negativnim trendom", rekao je Jurčić.


Posljednjih godina povlačili su se krivi potezi, a najgore je što hrvatskim gospodarstvom nitko ne upravlja, zaključuje Jurčić. Ohrabruje ga rast izvoza, no ozbiljno bi ga mogle ugroziti ruske sankcije, isto kao što bi vrijeme moglo pokvariti turističke rezultate.

"Sad smo u situaciji broda bez kormilara i sad ovisimo o vremenskim uvjetima u Hrvatskoj i kretanjima u Europi. Ako ove godine vrijeme bude dobro ili loše onda će isto tako biti dobra poljoprivredna i turistička sezona, ako bude loše, bit će loše. Naš rezultat u 2014. tako ovisi o vremenskim prilikama i nažalost sada o situaciji u Rusiji, da li ćemo imati blokadu naših proizvoda u Rusiju ili ne", zaključuje Jurčić.

Šuker: Snižavanje rejtinga potvrda je naših upozorenja Vladi

Snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatske za jedan stupanj od strane agencije Fitch za MS je komentirao HDZ-ov Ivan Šuker. Kaže je da to samo samo potvrda onoga na što upozoravaju već dulje vrijeme, proračun je u vrlo teškoj situaciji zbog izostanka reformi.

"Kreditne rejting agencije kad to uzmu onda je njihova zajednička ocjena da ćemo se teško zadržati u okvirima deficita koji je predviđen. On će biti sigurno veći za dvije, tri milijarde kuna nego što je to Vlada predvidjela. To znači povećanje javnog duga i ove godine dakle recesiju, a iduće godine ako i bude pozitivnih pomaka oni se neće vidjeti na prihodovnoj strani proračuna, neće se povećati zaposlenost, a isto tako niti hrvatski građani ne mogu očekivati nekakvo povećanje standarda", rekao je Šuker.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.