Finsko tužiteljstvo: Optužnica u slučaju Patria ne sadrži nikakvu optužbu protiv Mesića

Foto: Arhiva

IZ UREDA bivšeg predsjednika RH, Stjepana Mesića, stiglo je priopćenje u kojem se nalazi prijevod izjave finskog tužiteljstva vezano za slučaj Patria. Finci u priopćenju naglašavaju kako je državni tužitelj Jukka Rappe dao samo jednu pisanu izjavu za medije koju su poslali Mesiću na njegov zahtjev te da nikada nisu dali izjavu u kojoj tvrde da je primio mito. Napominju i kako finsko tužiteljstvo tereti isključivo finske osumnjičenike te da optužnica ne sadrži nikakvu optužbu protiv Stjepana Mesića.

"Služba finskog Tužiteljstva željela bi, u vezi s pismom što ga je g. Stjepan Mesić uputio 12. lipnja 2014., naglasiti sljedeće. Jedina pisana izjava za medije državnog tužitelja g. Jukke Rappea u vezi sa slučajem dana je 28. lipnja 2013. Ta je izjava dostavljena g. Mesiću na njegovo traženje izraženo u pismu od 26. svibnja 2014., a uz posredovanje finskoga veleposlanstva u Zagrebu. Služba Tužiteljstva nema dokumentiranu nikakvu drugu komunikaciju s medijima u vezi sa slučajem.

Kao što se vidi iz relevantnih dokumenata što se odnose na slučaj, finska služba Tužiteljstva u svojoj optužnici tereti isključivo finske osumnjičenike u slučaju, a kao što je dogovoreno sa zajedničkom istražiteljskom skupinom sastavljenom od predstavnika iz Finske, Austrije i Hrvatske. Slijedom toga, optužnica ne sadrži nikakvu optužbu protiv g. Mesića kojom bi se tvrdilo da je on primio mito, niti je finsko Tužiteljstvo dalo ikakvu izjavu kojom bi se tvrdilo da je to bio slučaj.

Dapače, služba finskog Tužiteljstva ne daje nikakve izjave kojima bi se mogla uplitati u istrage u Austriji, ili Hrvatskoj, ili utjecati na njih. Za bilo kakve zaključke koje su predstavnici bilo kojih medija mogli izvući na temelju pokretanja postupka pred sudom u Finskoj i njihovo dovođenje u vezu s istragama u Austriji, ili Hrvatskoj, isključivo su odgovorne osobe koje su u pitanju", stoji u priopćenju poslanom iz Ureda bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića. Navode i kako će Stjepan Mesić odlučiti, temeljem odgovora, hoće li poduzeti dalje korake, prema kome i kakvi će oni biti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.