Facebookov burzovni brodolom: Prije javne ponude su skrivali loše financijske prognoze od investitora?

FACEBOOKOV izlazak na burzu ne prestaje izazivati kontroverze. Najnovija optužba protiv najpoznatije socijalne mreže je da su njihovi savjetnici prave podatke o poslovanju davali samo privilegiranim investitorima.

Vrijednost dionica Facebooka su jučer na burzi pale dodatnih 8,9 posto, a američki regulatori ispituju proces izlaska na burzu kako bi utvrdili je li Facebook skrivao neke podatke o poslovanju. SEC i regulatorna agencija FINRA su izvijestili da istražuju što se zapravo dogodilo.

O lošim prognozama znali samo veliki investitori

Morgan Stanley, koji je vodio prodaju dionica, je izvijestio da surađuju sa regulatorima. Reuters i Wall Street Journal su objavili da su Facebookovi savjetnici možda promijenili financijske prognoze za tvrtku, ali da su to rekli samo odabranim investitorima. Glasnogovornik Morgan Stanleya Pen Pendleton je rekao da je banka provodila iste procedure u Facebookovoj ponudi kao i u svim drugim javnim ponudama.

Dionice socijalne mreže su jučer potonule za dodatnih 8,9 posto na 31 dolar, nakon što su u ponedjeljak završile sa minusom od 11 posto. Početna cijena dionica bila je 38 dolara za dionicu. Morgan Stanley je smanjio procjenu prihoda Facebooka u danima prije izlaska na burzu, ali ta informacija u javnost nije izašla sve dok one nisu bile "u optjecaju".

"Facebook korisnike drži kao taoce"

U tjednu prije izlaska na burzu Facebooka je sam tražio od analitičara da smanje prognozu. Davanje informacija o manjim procjenama prihoda nekim velikim investitorima dovela je do optužbi protiv Facebooka i Morgan Stanleya za selektivnu objavu. Mnogi mali investitori koji su kupili Facebookove dionice o tim procjenama nisu znali ništa.

Uz ove burzovne probleme, Googleov izvršni direktor Lary Page je još optužio Facebook da svoje korisnike "drži kao taoce" kada se radi o dijeljenju podataka. O toj temi Facebook i Google već dugo godina vode pravi mali rat. Google je nekada dozvoljavao Facebookovim korisnicima da koriste svoje Gmail kontakte na socijalnoj mreži, ako su to htjeli. No, u studenom 2010. godine, Google je prekinuo takvu praksu jer je tvrdio da je prebacivanje podataka sa Facebookom "jednosmjerna ulica", jer socijalna mreža ne dozvoljava dijeljenje podataka sa Facebooka na Gmailu.

"To je nešto što smatramo vrlo ozbiljno. Mislim da je vrlo loše što je Facebook tako zatvoren u vezi njihovih podataka", rekao je Page i dodao da Google razumije da kada neki korisnik otvori profil na Facebooku želi imati mogućnost staviti svoje Gmail kontakte na socijalnu mrežu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.