Češki parlament izglasao svoje raspuštanje, prijevremeni izbori najvjerojatnije u listopadu

PO PRVI put od raspada Sovjetskog saveza sastavljanje nove češke vlade moglo bi ovisiti o potpori Komunističke stranke, prenosi Reuters. Danas je češki parlament izglasao svoje raspuštanje što je otvorilo vrata prijevremenim izborima, koji će se najvjerojatnije održati u listopadu.

Bohuslav Sobotka u intervjuu za Reuters kauao je kako se nada da će njegova Socijaldemokratska stranka (CSSD) osvojiti potporu trećine birača, a kazao je i kako je za očekivati pregovore o sastavljanju vlade s Komunističkom strankom (KSCM).

Predsjednik Miloš Zeman mora raspisati nove izbore u roku od 60 dana.

Podsjetimo, češka vlada predvođena privremenim premijerom Jirijem Rusnokom podnijela je ostavku. Rusnok je imenovan za prvog čovjeka vlade nakon što je odstupio premijer Petr Nečas, koji se zbog svoje ljubavnice i najbliže suradnice Jane Nagijeve našao u centru korupcijske afere. Ostavku je Nečas podnio sredinom lipnja, nakon što je njegova ljubavnica, zajedno s još nekoliko visoko pozicioniranih članova vladajuće stranke, završila u pritvoru.

Predsjednik Miloš Zeman formiranje vlasti tada je povjerio svom čovjeku od povjerenja Rusnoku. Međutim, Rusnok se nije uspio dugo zadržati na premijerskoj poziciji. Morao je odstupiti nakon što mu je parlament početkom kolovoza izglasao nepovjerenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.