Braća Kouachi su ubojice! Francuska policija objavila njihove fotografije

Screenshot: BBC, Sky News, Foto: Index

DVANAEST osoba ubijeno je, a još je desetoro ranjeno u napadu dvojice muškaraca na redakciju satiričkog lista Charlie Hebdo u centru Pariza. Francuski mediji prenose kako se među ubijenima nalazi 10 novinara te dvojica policajaca. List Charlie Hebdo i prije je bio na meti napada nakon objavljivanja karikatura muslimanskih vođa u 2011., prenose agencije.

> Prije dvije i pol godine napali ih molotovljevim koktelom zbog karikatura Muhameda

> Evo kako se Charlie Hebdo sprdao s drugim "svetinjama" pa i i Isusom

> U zadnjoj karikaturi predvidjeli pokolj: "U siječnju ćete imati atentat u Francuskoj"

Francuska televizijska mreža iTELE prenosi izjavu očevica koji je rekao da je vidio napad iz susjedne zgrade u središtu francuske prijestolnice.

"Prije otprilike pola sata dvojica muškaraca sa crnim kapuljačama ušla su u zgradu s kalašnjikovima", rekao je Benoit Bringer za tu mrežu. "Nekoliko minuta poslije začuli su se pucnjevi", dodao je, rekavši da su napadači viđeni kako bježe iz zgrade.

Za vrijeme trajanja pokolja, napadači su uzvikivali "Osvetili smo proroka!", pucajući istovremeno iz kalašnjikova.

> Stravične snimke: Kamerom zabilježen teroristički napad u Parizu

> Detalji pokolja: Terorist mrtav hladan puca u muškarca koji leži na cesti

Potraga francuskih sigurnosnih snaga za napadačima još uvijek traje.

Tijek događaja:

4:10 Francuski mediji javljaju da je jedan od braće Kouachi, mlađi Cherif, 2008. godine osuđen na tri godine zatvora. Uhićen je 2005. godine dok je planirao put u Irak gdje je htio ratovati protiv Amerikanaca.

3:40 Veći dio policije napustio je Reims, a oni koji su ostali još uvijek pretražuju stan koji se povezuje s osumnjičenima.

 

2:45 Francuska policija traži pomoć javnosti u akciji hvatanja braće Kouachi, 32-godišnjeg Cherifa i 34-godišnjeg Saida. Objavila je i njihove fotografije uz napomenu da su naoružani i opasni.

 

2:26 AFP javlja da se osumnjičeni 18-godišnjak predao kada je vidio svoju fotografiju na televiziji, a njegove školske kolege na Twitteru pišu da su bili zajedno u vrijeme napada, te tvrde da je Hamyd nevin.  

1:16 NBC i dalje ostaje pri svojoj tvrdnji, lokalni mediji javllaju kako akcija traje ili da se akcija bliži kraju. Ne zna se zapravo što se događa.

0:57 NBC NEWS tvrdi, pozivajući se na izjave dvojice američkih dužnosnika, da je jedan osumnjičeni ubijen, a dvojica da su uhićena. Francuski mediji još uvijek pišu da je akcija u tijeku.

0:35 Novinar France2 javlja kako je trenutno jedino sigurno da se u Reimsu odvija policijska akcija.

0:04 Francuski mediji javljaju kako je policija upozorila novinare na opasnost te im zabranila da se približavaju.

23:58 Identificirana je još jedna žrtva. Frederic Boisseau, 42-godišnjak, oženjen i otac dvoje djece. Zaposlen u kompaniji Sodexo.

23:45 "Možemo potvrditi da je u tijeku policijska intervencija u Reimsu. No, policijski izvori ne žele nam otkriti jesu li osumnjičeni ovdje". piše Le Monde.

23:40 Navodno je oko 23 sata počela velika policijska akcija u Reimsu.

23:36 Policija demantira uhićenje, piše parismatch.com

23:30 Hamyd Mourad rođen je 8. srpnja 1996. godine, prema informacijama u francuskim medijima još je srednjoškolac. Zasad se ne zna njegovo državljanstvo niti odakle je rodom.

Said Kouachi rođen je 7. rujna 1980. godine u Parisu, a Cherif 29. studenog 1982. godine također u Parizu. Policija u dokumentu kojega su se dočepali mediji piše i kako su nakon Citroena ukrali Renault Clio te da su naoružani i opasni.

22:54 Lokalni mediji javljaju kako je osumnjičeni trojac lokaliziran u Reimsu te da se radi o Saïdu Kouachiu, Chérifu Kouachiu i Hamydi Mouradiju.

22:50 Guardian, koji jedini ima informaciju o uhićenju, objavio je kako je glasnogovornik francuske policije njihovoj Kim Wilsher rekao da su uhitili trojicu osumnjičenih. Ona podsjeća kako ministar policije u nedavnom obraćanju medijima nije ništa spomenuo.

22:30 Guardian je u 22.25 objavio kako njihova dopisnica saznaje da je francuska policija uhitila trojicu osumnjičenih za ubojsto novinara.

21:00 Francuski mediji javljaju kako je policija identificirala teroriste! Metro News i Le Monde javljaju kako im je potvrđeno iz policijskih izvora da su trojica ubojica identificirana. Zasad nemaju imena. Javljaju kako će uskoro javiti više detalja. Metro news javlja kako su teroristi u dobi od 18, 32 i 34 godine. Said i Cherif K, su braća francuske nacionalnosti, rođena u Parizu, dok se za najmlađega zna jedino da se zove Hamyd M.  Cherif K. je, prema pisanju Metro Newsa već poznat policiji. Od 2003. do 2005. godine bio je dio lanca preko kojega su se mladi Francuzi išli boriti u Irak. Uhićen je 2005. godine kada je i sam namjeravao otići u Irak. Osuđen je na tri mjeseca zatvora.

20:00 Francuski predsjednik Francois Hollande obratio se naciji. Svoje obraćanje završio je riječima: "Mi ćemo pobijediti. Živjela Francuska"

19:13 > Borac Islamske države: Napad u Parizu je kapljica, a bit će ih još

18:35 Policija je na press konferenciji potvrdila kako su tri osobe koje su pucale još u bijegu. Prema informacijama koje su dosad prikupili, prvo su ubili jednu osobu na ulazu, zatim su se popeli na drugi kat gdje se održavao urednički kolegij. Policija vjeruje kako su teroristi znali vrijeme i mjesto sastanka. Prema neslužbenim informacijama znali su i koga treba ubiti.

18:13 > Stručnjaci: Džihadisti nikada ne praštaju niti zaboravljaju one koji se usude dirnuti u proroka

> Karikaturisti poručuju: "Moramo biti pametniji od fanatika. Ako ostanemo tihi oni pobjeđuju"

17:51 Tri zločinca stoje iza krvavog napada na redakciju lista Charlie Hebdo u srijedu u Parizu, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova, a mediji nagađaju da se radi o osveti radikalnih islamista koji devet godina prijete tom satiričkom tjedniku jer je 2006. objavio karikature proroka Muhameda.
Sve smo poduzeli "kako bismo što brže moguće neutralizirali trojicu zločinca koji su počiniti taj barbarski čin", rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve po završetku kriznog sastanka vlade ne navodeći drugih pojedinosti.

17:47 U Parizu je došlo do spontanog okupljanja građana

17.30 Kroz 15-ak minuta očekuje se policijska press konferencija. Policijski glasnogovornik iznijet će najnovije informacije o potrazi za odbjeglim teroristima.

17.14 Tijela ubijenih novinara i policajaca iznose se iz zgrade. Dosad je imenovano 5 novinara: Stephane Charbonnier, Bernard Maris, Jean Cabu, Georges Wolinski i Bernard Verlhac.

16.55 Američki državni tajnik John Kerry dao je izjavu u kojoj je iskazao američku potporu francuskome narodu.

"Svi Amerikanci su uz vas, u solidarnosti i u obvezi suočavanja s ekstremistima. Dijelimo ono čega se Francuzi boje, uvjerenje o potrebi obrane slobode. Sloboda govora, mišljenja i medija temeljne su vrijednosti", kazao je.

16.51 Zastava pred Elizejskom palačom, službene rezidencije francuskog predsjednika, spuštena je na pola koplja.

16.50 Martin Schultz, predsjednik Europskog parlamenta, u priopćenju je izrazio sućut obiteljima ubijenih te osudio krvavi napad.

"U ime Europskog parlamenta, izražavam iskrenu sućut obiteljima i prijateljima žrtava današnjeg terorističkog napada na ured tjednika Charlie Hebdo u Parizu.
 
Krajnje smo šokirani ovim gnjusnim zločinom, koji je uvreda civiliziranome društvu, te u potpunosti osuđujemo takvo nasilje.
 
Kao Europljani, nikada ne smijemo odbaciti vrijednosti koje su bliske našim srcima i koje je ovaj događaj pokušao potkopati: slobodu medija i izražavanja, toleranciju i međusobno poštovanje.
 
Ovo je trenutak duboke tuge koji zahtijeva dostojanstven i jasan odgovor. Bez obzira na naša mišljenja ili vjerska uvjerenja, moramo biti snažni i ujedinjeni protiv ovakvih nasilnih događaja. Pozivam sve građane da zajedno branimo vrijednosti do kojih čvrsto držimo.
 
Također, želim brz oporavak svim ranjenim žrtvama napada", stoji u njegovu priopćenju.

16.47 Američki predsjednik Obama ponudio je Francuskoj svu raspoloživu pomoć u lovu na odbjegle teroriste.

Francuska se s Al Kaidom i organizacijama povezanima s njom bori u sjevernoj Africi, u antiterorističkoj koaliciji u Siriji te zajedno s NATO-om u Afganistanu.

16.34 Policijski glasnogovornik izjavio je kako se pretražuju gradske nadzorne kamere te kako se poduzimaju sve raspoložive mjere da bi se trojica terorista uhvatila.

16.25 Svjedoci tvrde kako su napadači rekli da pripadaju Al Kaidi.

Corrine Rey, žena koja je pod prijetnjom pustila naoružane napadače u zgradu, rekla je kako su "govorili savršeni francuski" te kako "su izjavili da su dio Al Kaide", prenosi Guardian.

16.20 Američka ambasada u Fancuskoj promijenila je svoju sliku na Twitteru u sliku potpore "JeSuisCharlie, solidarizirajući se s Francuzima.

16.16 Potjera za trojicom terorista još uvijek traje. Sky News javlja kako su oteli i drugo vozilo, ostavljajući za sobom crni Citroen. Očekuje se da će u svojemu pokušaju bijega pokušato promijeniti još nekoliko vozila.

Guardian javlja kako su napadači u redakciju upali naoružani kalašnjikovima i bacačem raketa.

16.05 Peta žrtva napada je ekonomist i novinar Bernard Maris.

15.59 Preko 3.000 policajaca uključeno je u potragu za ubojicama.

15.35 Reuters javlja kako je medijska grupa JP/Politikens Hus, čije su novine Jyllands-Posten objavljivale karikature Muhameda u 2005., podigla razinu sigurnosti zbog napada u Parizu.

15.23 Ured RPT medijske grupe Prisa u Madridu evakuiran je zbog "sumnjivog paketa" koji je stigao u redakciju, javlja Reuters.

15.22 Svjedoci tvrde kako su napadači govorili tečnim francuskim

15.19 Policijski službenici potvrdili su kako dosad nijedna teroristička organizacija nije preuzela odgovornost za napad.

15.15 Francuski ministar unutarnjih poslova, Bernard Cazeneuve, u izjavi za medije istaknuo je kako će kazna za odgovorne biti "stroga i razmjerna zločinu koji su počinili". Dodao je i kako će osobno pratiti razvoj situacije te je odbio odgovoriti na novinarski upit oko toga jesu li napadači povezani s Al Kaidom.

15.08 Policijski izvori novinarima su rekli kako je troje terorista do redakcije došlo u vlastitom vozilu, a sa sobom su donijeli i automatsko oružje. Napadači su stavljeni na popis najtraženijih kriminalaca.

15.05 U Francuskoj je proglašen najviši stupanj uzbune, uslijed terorističkih napada.

15.01 Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je izjavu novinarima povodom napada.

"Ovaj čudovišni čin nije samo napad na živote francuskih građana i sigurnost, ovo je ujedno i napad na slobodu govora i slobodu medija. Ovo je napad na temeljne elemente naše slobodne demokratske kulture, i nema načina na koji može biti opravdan", rekla je Merkel.

14.55 Ubijanja nisu bila nasumična, napadači su u redakciji navodno tražili ljude poimence, prenose francuski mediji.

14.50 Strani mediji javljaju kako je urednik i glavni karikaturist lista Charlie Hedbo, Stephane Charbonnier, ubijen, zajedno s još trojicom karikaturista.

14.44 Politički čelnici diljem svijeta osudili su teroristički napad te iskazali svoju podršku obitelji žrtava.

> Reporteri bez granica o napadu u Francuskoj: Takve viđamo u zemljama poput Pakistana i Somalije

14.40 Francuski muslimanski čelnici došli su na mjesto zločina i osudili napad.

"Ovo je napad na sve nas, svi smo mi žrtve. Napadi su oni koji su u manjini", prenosi Guardian.

14.29 Michelle Stanistreet, glavna tajnica britanskog Nacionalnog sindikata novinara, nazvala je napad "pokušajem ubojstva slobodnih medija".

"Naša srca su uz obitelji 10 ubijenih novinara i dvojice policajaca ubijenih u ovom stravičnom napadu", izjavila je.

14.25 Obitelji žrtava smještene su u zgradi nasuprot redakcije lista Charlie Hedbo. Potraga za napadačima još uvijek traje.

14.09 Na društvenim mrežama velik broj ljudi izražava podršku listu i novinarima Charlie Hedboa objavljujući njihove karikature i naslovnice lista.

14.02 Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, izrazio je svoje zgražanje nad napadom.

13.52 Medijski komentatori ističu kako se na temelju snimaka čini da napadači imaju vojnu obuku. Naglašava se sistematičnost provedbe napada, a francuske sigurnosne službe strahuju da bi se moglo raditi samo o dijelu šireg napadačkog plana, prenosi Sky News.

13.50 Glasnogovornik Baracka Obame osudio je teroristički napad, navodeći kako su misli čitave Bijele kuće uz obitelji ubijenih i ranjenih.

13.45 Le Monde javlja kako se djeca evakuiraju iz škola u čitavom jedanaestom okrugu-arondismanu u kojemu je došlo do pucnjave.

13.40 Jedan od karikaturista satiričkoga lista, Charb, nalazi se u kritičnome stanju. Podsjetimo, Al Kaida je Charba stavila na crnu listu 2013. godine zbog karikatura o proroku Muhamedu.

13.34 Rocco Contento, policijski glasnogovornik, izjavio je kako su uredi lista Charlie Hebdo bili pod povećanom zaštitom proteklih tjedana zbog novih prijetnji, no kako to nije bilo dovoljno jer su napadači upali u zgradu s jasnom namjerom ubijanja, prenose francuski mediji.

 

13.24 Policijski službenik rekao je kako se broj mrtvih popeo na 12, 10 novinara i 2 policajca smrtno su stradala. Još je petero žrtava u kritičnome stanju, javlja Guardian.

13.22 Sky News Live prenosi snimku dvojice napadača u kojima se vidi dio napada na redakciju.

13.19 Uredničke redakcije, trgovački centri, muzeji i željeznički kolodvori stavljeni su pod policijski nadzor, rekli su francuski službeni izvori.

13.12 Policijski glasnogovornik Rocco Contento rekao je kako su napadači ukrali vozilo nakon što su pobjegli s mjesta zločina te kako su pobjegli pred policijskom potjerom u smjeru Port de Pantina.

13.08 Policijski izvori tvrde kako je u redakciji "klaonica", prenosi Kim Willsher za Guardian.

13.07 Na Twitteru su se pojavile slike napadača koji su prilikom bijega oteli vozilo na ulici ispred redakcije pariškoga lista.

12.53 Hollande je izjavio kako će Francuska izvesti odgovorne pred sud pravde.

"Nitko ne može napasti slobodu. Jedanaestoro ljudi je ubijeno, a Francuska će pronaći krivce".

12.51 Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je kako se radi o terorističkom napadu.

"Jedanaestoro ljudi je mrtvo, a još je četvero ranjeno. Spašeno je najmanje 40 ljudi, ali bojim se kako će broj žrtava nastaviti rasti. Francuska je u stanju šoka, ovo je teroristički napad", rekao je.



U 11.28 sati na Twitter profilu lista objavljena je karikatura vođe Islamske države Abua Bakra al-Baghdadija, no još nema informacija o tome je li napad povezan s tom objavom.

Pripadnici vatrogasnih postrojbi pomogli su unijeti žrtve napada u kola Hitne pomoći.

Sky News Live na svojem YouTube kanalu omogućio je i live video stream razvoja događaja u Parizu.

Uskoro opširnije...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.