Antifašisti najavili kontra prosvjed: "Crne vojske neće se postrojavati na Trgu bana Jelačića"

Foto: A-HSP

INICIJATIVA "Ujedinjeni protiv fašizma" poziva građane u subotu u podne na zagrebački Trg bana Josipa Jelačića kod Manduševca da "dignu glas protiv snaga mržnje, za Hrvatsku tolerancije i solidarnosti".

Inicijativa "Ujedinjeni protiv fašizma" na središnjem zagrebačkom trgu odlučila je održati prosvjed zbog najavljenog postrojavanja "stranačke vojske" proustaškog A-HSP-a. Iako je ministar policije Ranko Ostojić pripadnicima A-HSP-a zabranio okupljanje, oni su poručili da će ignorirati zabranu i svejedno doći na trg.

>Policija zabranila ustašama postrojavanje "stranačke vojske", A-HSP ipak dolazi na Trg!

"Crne vojske na Trgu bana Jelačića neće se postrojavati! Ideje radikalnog nacionalizma i fašizacija društva neće proći", poručuju iz Inicijative.

U priopćenju na Facebooku pišu da smo svjedoci buđenja radikalnog nacionalizma, čiji glasnogovornici rade sve što je u njihovoj moći kako bi društvu kao jedinu pravu mjeru domoljublja nametnuli svoje nakaradne vrijednosti.

"Ohrabreni retorikom mržnje i podjela, koja je uslijed beskrupulozne političke borbe za vlast sve prisutnija u javnom prostoru, oni nam kao uzore pokušavaju nametnuti ratne zločince i najmračnije figure hrvatske povijesti, kao domoljubne vrijednosti nude netrpeljivost prema sugrađanima drugih vjera i nacija, kao koncept jedinstva promoviraju tretiranje drugačijeg mišljenja kao izdaju", stoji u priopćenju.

U takvoj Hrvatskoj, kažu iz Akcije, moguće je i da politička stranka, čiji predsjednik otvoreno promovira ustaštvo, najavljuje da će na Trgu bana Jelačića postrojiti svoju stranačku vojsku. "Taj nevažni političar, njegova nevažna stranka i "stranačka vojska" nisu opasnost same po sebi. One su simptom bolesti mržnje, koja ovo društvo može unesrećiti za desetljeća koja dolaze", poručuju antifašisti.

Mladi SDP-ovci: Šire mržnju i podsjećaju na Hitlera i njegovu marionetu Pavelića

Povodom namjere A-HSP-ovaca da se postroje na Jelačić placu oglasio se i Forum mladih zagrebačkog SDP-a. Priopćili su da "najoštrije osuđuju osnivanje, postrojavanje i davanje prisege stranačke vojske u organizaciji mladeži Autohtone Hrvatske stranke prava".

"Forum mladih smatra i ukazuje na činjenicu da organizatori najavljenog skupa svojim zlonamjernim djelovanjem šire mržnju i strah među građanima te ovakvim potezom podsjećaju na djelovanje najvećeg diktatora u povijesti Adolfa Hitlera koji je sličan skup organizirao 1923. i tako krenuo u svoj monstruozni pohod u kojem su izgubljeni milijuni ljudskih života, također podsjeća na djelovanje njegovih marioneta Ante Pavelića i Slavka Kvaternika", stoji u priopćenju Mateja Mišića, predsjednika Foruma mladih zagrebačkog SDP-a. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.