NOTRE-DAME U PLAMENU

14 sati su gasili požar, ali Notre-Dame je spašen u ključnih pola sata

Foto: Epa

PRESUDAN dio spašavanja 850-godišnje katedrale Notre-Dame u Francuskoj zbio se unutar kratkog perioda od 15 do 30 minuta, izjavio je zamjenik francuskog ministra unutarnjih poslova, a prenosi BBC.

Laurent Nunez pohvalio je "hrabrost i odlučnost" vatrogasaca koji su "riskirali vlastite živote" kako bi spasili stoljetnu kamenu građevinu i njezine dvije kule.

Uzrok požara još uvijek je nepoznat

"Sada znamo da je presudan period trajao 15-30 minuta", kazao je Nunez i dodao kako će policija i vatrogasne službe unutar sljedećih 48 sati provesti procjenu sigurnosti strukture.

Pariški državni odvjetnik Remy Heitz sklon je teoriji da je glavni uzrok ovog tragičnog događaja bio nesretan slučaj, ali je ipak angažirao 50 stručnjaka koji i moraju utvrditi točan uzrok požara.

Požar koji je buknuo u ponedjeljak u katedrali Notre-Dame u Parizu u potpunosti je oštetio krovnu strukturu i izazvao rušenje tornja. Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će obnoviti katedralu u narednih pet godina.

"Obnovit ćemo katedralu i učiniti je ljepšom i želim da to bude gotovo za pet godina", rekao je predsjednik u vrlo kratkom govoru koji je prenosila televizija, 24 sata nakon katastrofalnog požara.

400 vatrogasaca

Podsjetimo, više od 400 vatrogasaca bilo je potrebno da se ukroti plamen koji je uništio krovište i srušio toranj srednjovjekovne katedrale. Gašenje je trajalo 14 sati otkako je uočen požar.

Jedan vatrogasac ozlijeđen je tijekom gašenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.