Pravda za 96 poginulih na Hillsboroughu: Kriva je policija, a ne navijači

Foto: Getty Images/Guliver Image

SA 27 godina zakašnjenja opširna istraga tragedije na Hillsboroughu otkrila je da je za smrt 96 navijača u jednoj od najvećih nogometnih tragedija kriva policija, odnosno propusti u planiranju i organizaciji utakmice.

Propusti policije doveli su do smrti 96 navijača koji su poginuli u katastrofi na stadionu Hillsborough 1989. na utakmici polufinala FA Cupa između Liverpoola i Nottingham Foresta. Tog je dana na utakmicu stiglo 24 tisuće Liverpoolovih navijača. U posljednji tren otvorena su vrata kroz koja je odjednom na tribine pokušalo ući 2000 navijača "Redsa" i uslijedio je kaos.

>>> 27 godina od Hillsborougha: Umjesto praznika nogometa dogodio se užas

Porota je odgovorila potvrdno na pitanje je li policijska pogreška uzrokovala ili doprinijela tragediji na toj utakmici. Također, potvrđeno je da ponašanje navijača Liverpoola nije uzrokovalo opasnu situaciju na tribinama.

David Duckenfield je bio odgovorna osoba zadužena za sigurnost na utakmici, a porota ga je proglasila odgovornim za nehotično ubojstvo zbog nemara i neispunjavanja svojih dužnosti. Pogreške policije pogoršale su opasnu situaciju na stadionu. Policija je odgađala proglašenje velikog incidenta i hitne intervencije, pa je i pružanje pomoći stradalima bilo zakašnjelo. Potvrđeno je i kako su propusti na samoj infrastrukturi stadiona također jedan od uzroka nesreće.

 
Ovom je presudom ispravljena velika nepravda stara 27 godina, nakon nesreće su mediji, a prije svih The Sun, za tragediju okrivili navijače, a tiražni list lažno je pisao tada da su navijači urinirali po poginulima.

Odluku porote javnost i obitelji poginulih pozdravili su velikim aplauzom, plakali su i odvjetnici, a svi zajedno zagrljeni su zapjevali "You`ll never walk alone".

 


Dugogodišnja istraga donijela je obiteljima poginulih kakav-takav zaključan i osjećaj pravde, a na pravosuđu je sada da nastavi postupak. Moguće je i podizanje optužnice protiv ljudi koji su tada bili odgovorni za sigurnost gledatelja, poput Davida Duckenfielda.

Nakon niza službenih i neslužbenih, privatnih i državnih istraga, ova posljednja donijela je najopsežniji izvještaj o katastrofi na Hillsboroughu. Više od dvije godine porota je pregledavala dokaze, saslušano je više od 600 svjedoka, pregledano 4000 dokumenata i video snimki. Istraga je već sada najdulja u povijesti britanskog pravnog sustava.

Ključne točke presude:

- policijskom pogreškom stvorena je opasna situacija na ulazima

- propusti nadređenih uzrokovali su rušenje terasa


- bilo je pogrešaka u policijskoj nadzornoj sobi kod otvaranja izlaza, nije osiguran kordon za lakši prolazak gledatelja

- pogreške na infrastrukturi stadiona doprinijele su katastrofi

- bilo je nepravilnosti kod izdavanja sigurnosne licence za stadion

- Policija i hitne službe zakasnile su sa proglašenjem velikog incidenta, zbog toga je kasnila i pomoć ozlijeđenima

- zatvaranje cesta pogoršalo je cijelu situaciju

- Sheffield Wednesday nije donio plan za korištenje ulaza na svaki pojedini sektor, niti je postojao plan u slučaju iznenadnog dolaska velikog broja navijača odjednom

- izdavane su pogrešne informacije o ulaznicama za utakmicu

- dužnosnici klubova trebali su tražiti odgađanje početka susreta zbog velikog broja navijača ispred stadiona, za što su znali prije početnog udarca

Britanski premijer: Pravda je stigla sa zakašnjenjem

Britanski premijer David Cameroon reagirao je nakon objave presude: "Velik dan, istraga Hillsborougha donijela je zakašnjelu pravdu za 96 Liverpoolovih navijača koji su poginuli u tragičnoj katastrofi".

Ubrzo su se oglasili i mnogi legendarni igrači Liverpoola, pa i trener Rafa Benitez s kojim su osvojili posljednju europsku titulu. Uz žrtve i njihove obitelji su i najveći rivali iz Evertona.

 

 


Uskoro opširnije..

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.