Psihologinja: Ako dijete ima strah od odvajanja, nemojte raditi ove greške

Foto: Shutterstock

STRAH od odvajanja ili takozvana separacijska anksioznost normalna je faza u razvoju svakog djeteta. Kako objašnjava dr. Jacque Bogdanov, dječja psihologinja specijalizirana za odgoj djece s ADHD-om i anksioznošću, postoji nekoliko načina na koje roditelji mogu dodatno pogoršati ovu sasvim uobičajenu pojavu kod svoga djeteta.

''Često radimo greške jer smo savjet možda čuli od drugih ljudi ili smo ih i sami doživjeli u djetinjstvu. Umjesto da poboljšamo i smanjimo strah od odvajanja, napravimo samo još više štete'', objašnjava psihologinja.

Kao jednu od najvećih grešaka psihologinja ističe pripremanje djeteta na situaciju koja slijedi umjesto da fokus bude na njegovim osjećajima. ''Iako roditelji objasne djetetu da ga čeka određena promjena, svejedno ih iznenade djetetovi osjećaji kada se nađu u toj situaciji. Naime, važno je razgovarati o emocijama koje će vaš mališan doživjeti, bilo da je riječ o odlasku u školu ili pak čuvanju kod nove dadilje. Razgovor o osjećajima djetetu će pomoći da se lakše nosi s njima'', objašnjava.

Sljedeća pogreška koju radi velik broj roditelja je zaboravljanje da je osjećaj straha sasvim normalan. ''Roditelji bi trebali imati razumijevanja za osjećaje straha kod svoje djece. Vjerujte im kad vam kažu da se nečega boje, to je normalan osjećaj kad dođu promjene, a naročito one uzrokovane odvajanjem.''

Međutim, fokusiranje isključivo na anksioznost djeteta i ignoriranje vlastitih strahova, reakcija i emocija također zna biti jedna od češćih grešaka. ''Mnogi roditelji fokusiraju se na to kako će se njihova djeca osjećati, a pritom ne razmišljaju da i njihovi osjećaji itekako utječu na njihovo dijete te im samo otežavaju već ionako zahtjevno i stresno razdoblje'', savjetuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.