RODITELJI često sanjaju o tome da će njihova djeca rado jesti sve što im posluže, no stvarnost zna biti znatno izazovnija. Iako pedijatri upozoravaju da se nijedna namirnica ne bi trebala potpuno demonizirati, postoje one koje čak i oni sami izbjegavaju davati svojoj djeci, piše HuffPost.
Pedijatrica dr. Elizabeth Davis iz bolnice Orlando Health Arnold Palmer naglašava da je umjerenost ključna: "I sama sam pedijatrica, a postala sam ponizna kad sam dobila izuzetno izbirljivo dijete. Moja petogodišnjakinja nikada nije odbila čips, slatkiš ili bilo koju grickalicu. S voćem i povrćem je druga priča."
Dodaje kako roditelji ne mogu sve kontrolirati: "Kod kuće pije samo vodu i mlijeko, ali ako na rođendanu popije sok, to je u redu. Posebna poslastica, ne svakodnevna navika."
Unatoč fleksibilnosti, Davis i njezine kolege ističu nekoliko vrsta hrane i pića koje dosljedno izbjegavaju.
"Tvrdi bomboni su jedina stvar koju u potpunosti izbjegavam. Sadržaj šećera u njima doprinosi karijesu, a predstavljaju i opasnost od gušenja", ističe dr. Christina Johns, pedijatrica hitne medicine
Liječnica dr. Candice Jones pojašnjava kako je ona sama odrasla konzumirajući različite parizere i paštete, a sada čini suprotno za svoju djecu. "Odrastala sam na jugu jedući dosta parizera i pašteta. Svojoj djeci to ne dajem, ti su proizvodi prepuni soli i loših masti, a danas postoje puno zdravije opcije."
"Energetska pića mogu biti opasna. Sadrže visoke doze kofeina i druge tvari koje mogu uzrokovati nesanicu, srčane probleme, pa čak i smrt", pojašnjava za HuffPost dr. Yami Cazorla-Lancaster.
Još jedna liječnica i majka, dr. Elizabeth Davis, objasnila je što ne daje svojoj djeci, odnosno koje namirnice izbjegava što više može. "Izbjegavam ribu poput skuše, sabljarke i tune. Živa može biti toksična za mozak, osobito kod djece čiji se živčani sustav još razvija", ističe ona.
"Nikada nisam poslužila sok svojoj djeci. Puna su šećera i kukuruznog sirupa, pa potičem vodu i cjelovito voće - ono zasiti, a ne izaziva nagle skokove šećera u krvi", dodala je liječnica dr. Jennifer Trachtenberg
Osim ribe s visokim udjelom žive, Davis izbjegava i hranu koja može izazvati gušenje kod djece ako je pravilno ne prožvaču. "Kokice, hrenovke, grožđe, cherry rajčice, tvrdi bomboni i sirova mrkva trebaju se narezati na vrlo male komade ili izbjegavati dok djeca ne odrastu", dodaje ona.
Uz to, David ističe da njezina djeca "ne konzumiraju 'sirove' mliječne proizvode jer postoji rizik od infekcija i teškog proljeva", dodaju iz HuffPosta.
Ipak, pedijatrice se slažu da se prehrana djece ne bi trebala temeljiti na zabrani, već na ravnoteži i dosljednim navikama. Povremena poslastica nije problem, dok god je prehrana u cjelini zdrava, raznolika i uravnotežena.