Kofein u trudnoći: Da ili ne? Gdje ga najviše ima?

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI i liječnici općenito se slažu kada preporučuju trudnicama da ne konzumiraju velike količine kofeina. Međutim, nakon više desetljeća suprotstavljenih informacija, još nema konsenzusa oko toga koliko je kofeina sigurno.

Neprofitna organizacija za zdravlje majki i beba March of Dimes preporučuje ženama da ograniče unos kofeina na oko 200 miligrama dnevno, što je otprilike jedna velika (3,5 dcl) šalica kave.

Različita istraživanja - različiti rezultati

Često citirana studija iz 2008. godine otkrila je da trudnice koje konzumiraju 200 ili više miligrama kofeina imaju dvostruko veću šansu od pobačaja od žena koje ne konzumiraju kofein. Međutim, nisu sva istraživanja koja su se bavila ovom temom pronašla tu vezu. Dansko istraživanje je pokazalo da je rizik rođenja mrtvorođenog djeteta dvostruko veći koje žena koje su konzumirale mnogo kofeina, tj. osam šalica dnevno, nego žene koje nisu pile kavu. Jedna druga studija pokazala je da novorođenčad čije su mame konzumirale 500 miligrama kofeina dnevno imaju viši puls, brže dišu te manje spavaju od u prvih nekoliko dana života.

Jedno je sigurno: osjećat ćete se bolje ako ne konzumirate previše kofeina. Radi se o stimulansu koji povećava puls te vas može učiniti nervoznima te doprinijeti nesanici.

Gdje ima najviše kofeina?


Prva namirnica koja nam pada na pamet kada spomenemo kofein jest kava. Razina kofeina u kavi varira o tipu kave, ali i veličini šalice iz koje konzumirate kavu.

Međutim, više razine kofeina nalaze se i u nekim drugim namirnicama kao što su čajevi, osobito crni i zeleni, gazirana i energetska pića te deserti, osobito tamna čokolada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.