47% roditelja želi bolje disciplinirati djecu. Ovaj stil roditeljstva mogao bi pomoći

Foto: Pexels

Otprilike polovica majki i trećina očeva donosi novogodišnje odluke vezane uz roditeljstvo, pokazalo je novo istraživanje Sveučilišta u Michiganu. Istraživanje, provedeno na 2044 roditelja djece mlađe od 18 godina, otkrilo je da 47% roditelja želi bolje disciplinirati djecu, a 78% roditelja kaže da će nastojati biti strpljiviji.

Ako imamo problem s provođenjem pravila i nametanjem granica, dječja psihologinja Mona Delahooke predlaže responzivno roditeljstvo koje kombinira empatiju i strogoću.

"Ljubaznost i strogoća nisu ulje i voda. Mogu ići zajedno", rekla je Delahooke.

Suosjećajte s djetetom

Recimo da se naše dijete naljuti u trgovini jer mu ne želimo kupiti igračku. Naša bi prva reakcija mogla biti da ga ukorimo, što rezultira raspravom.

"Ne samo da se ljutite na dijete, već ga krivite zato što je bilo nepristojno. Tako mu pokazujete da nije u redu izraziti emocije poput ljutnje i razočaranja", navela je Delahooke za CNBC.

Umjesto da od djeteta očekujemo da se ponaša kao odrasla osoba koja se zna nositi s neugodnim osjećajima, trebamo ga pokušati razumjeti. To ne znači da mu moramo kupiti igračku, objasnila je psihologinja. No, umjesto da vičemo, trebamo ostati mirni i priznati da je razumljivo biti uzrujan kada ne dobijemo nešto što želimo. To također pomaže djetetu da nauči kako se nositi s težim emocijama.

"Morate naučiti dijete da kontrolira svoje emocije", tvrdi dječja psihologinja.

Preporučeni pristup responzivnog roditeljstva, koji spaja empatiju i strogoću, ističe važnost prepoznavanja djetetovih emocija. Ovaj pristup ne samo da pomaže u regulaciji emocija već i gradi čvrste temelje zdravog odnosa i povjerenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.