Ludilo krizmi i pričesti u Zagrebu. Koliko će ovog vikenda zaraditi restorani?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

"Zagrebački će restorani samo ovaj vikend na pričestima i krizmama okrenuti barem milijun eura", piše Kult Plave Kamenice u naslovu članka o navali na zagrebačke restorane u sezoni pričesti i krizmi.

Kako smo došli do brojke iz naslova? Pretpostavili smo da će u subotu i nedjelju barem 20 tisuća ljudi iz Zagreba i zagrebačkog okruženja (Samobor, Zaprešić, Prigorje, Velika Gorica) u restoranima proslaviti krizme ili pričesti mlađih članova svojih obitelji. Uz prosječnu cijenu menija za krizme i pričesti od oko 50 eura, ukupni promet   zagrebačkih restorana koji organiziraju krizme i pričati ne može biti manji od milijun eura. 

Na prosječnu cijenu od 50 eura po osobi, koja je u nekim i restoranima niža ali u drugima može biti bitno viša, treba još dodati troškove pića. Od pretpostavljenih dvadesetak tisuća uzvanika na vjerskim slavljima, neće baš svi piti pivo i i gemište.

Što to znači?

Sigurno će se otvoriti dosta butelja srednje klase, a možda i ponešto ozbiljnih vina, pjenušaca pa čak i šampanjaca. Što znači da bi konačni promet zagrebačkih restorana koji organiziraju proslave za pričesti i firme, mogao biti značajno veći od milijun eura. Kako smo došli do brojke od oko dvadesetak tisuća gostiju na svečanim ručkovima u subotu i nedjelju? Jednostavno.

Samo će Okrugljak u iduća dva dana ugostiti oko tisuću ljudi ili nešto manje, jer su nam u Okrugljaku jučer rekli da za nedjelju imaju pet stotina rezervacija. Pokušali smorezervirati stol za subotnji ručak u Baltazaru, Grgosovoj špilji (Samobor), Boti Šare i Dubravkinom putu. Riječ je o restoranima koji odjednom mogu primiti stotinjak gostiju.

Puni restorani

U prva tri restorana nije bilo ni jednog slobodnog stola, dok je Dubravkin put sutra zatvoren zbog privatnog eventa. To zapravo znači da je određena grupa, ne baš malobrojna, zakupila Dubravkin put zbog firme, pričesti, svadbe ili nekog drugog slavlja. U Zagrebu i okolici postoji čitav niz restorana i posebnih ugostiteljskih prostora koji organiziraju velike obiteljske ručkove i večere. .

Ako, dakle, samo Okrugljak u iduća dva dana ugošćuje oko tisuću ili nešto manje ljudi, i ako su četiri druga velika restorana puna do zadnjeg stola, razumno je pretpostaviti da će na zagrebačkom području u brojnim restoranima koji se bave organiziranjem masovnijih okupljanja, za vikend jesti oko dvadesetak tisuća ljudi, tisuću gore ili dolje.

Oni će se družiti na različitim proslavama, od krizme i pričesti do svadbi . A tek počinje sezona maturalnih večera. U zadnjih pet mjeseci, od prosinca do Uskrsa, većina zagrebačkih restorana zabilježila je pad prometa u usporedbi s lanjskom godinom. Čini se, međutim, da je sezona krizmi i pričesti jača nego ikad prije.

Tekst je, uz dozvolu, u cijelosti prenesen s portala Kult Plave Kamenice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.