Sočne pileće okruglice u umaku od gljiva i vina idealan su brz ručak ili večera

Foto: Shutterstock

PEČENE mesne okruglice spektakularno su rješenje za brz ručak tijekom tjedna, ili čak vikenda. Umjesto klasičnih recepata, zašto ne biste preobrazili svoje omiljeno jelo u sočne okruglice? Upravo je to ideja iza ovog recepta, koji klasične francuske okuse pilećeg fricasséea spaja s praktičnošću mesnih okruglica, piše The Kitchn.

Glavna prednost ovog jela je jednostavnost. Umjesto prženja koje stvara nered, okruglice se peku u pećnici, što vam oslobađa vrijeme da se posvetite pripremi bogatog umaka. A umak je prava zvijezda - prepun okusa gljiva i vina, zaokružen vrhnjem i žumanjcima koji mu daju dodatnu kremoznost i bogatstvo. Nemojte se bojati dodavanja sirovih žumanjaka; trik je u tome da ih prvo umiješate u vrhnje kako bi se glatko povezali s ostatkom umaka bez grudica.

Kada je sve gotovo, preostaje vam samo odabrati prilog. Ove kremaste pileće okruglice savršeno se slažu s tjesteninom, pire krumpirom, rižom ili jednostavno komadom hrskavog kruha za umakanje u slasni umak.

Potrebni sastojci

Za ovo će vam jelo trebati sljedeći sastojci:

  • mljevena piletina
  • peršin
  • krušne mrvice
  • češnjak
  • jaja
  • sol
  • papar
  • maslac
  • luk
  • gljive
  • bijelo vino
  • brašno
  • timijan
  • vrhnje za kuhanje.

Kako se priprema

Zagrijte pećnicu na 220°C i postavite rešetku u gornju trećinu. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. U velikoj zdjeli pomiješajte peršin, krušne mrvice, češnjak, jaje, sol i papar. Dodajte mljevenu piletinu i lagano miješajte dok se sastojci ne sjedine. Vlažnim rukama oblikujte oko 20 okruglica i ravnomjerno ih rasporedite po pripremljenom limu. Pecite 12 do 15 minuta.

U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte luk i gljive te začinite solju i paprom. Dinstajte 5 do 7 minuta, dok luk ne omekša i lagano porumeni. Pospite brašno preko povrća i promiješajte. Ulijte bijelo vino i dodajte češnjak te postružite dno tave. Kuhajte oko minutu, dok se tekućina ne reducira napola. 

Dodajte toplu vodu i grančice timijana te pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte otklopljeno oko 5 minuta, dok se umak lagano ne zgusne. U međuvremenu, u maloj zdjeli umutite vrhnje za kuhanje i žumanjke. Maknite tavu s vatre. Uz neprestano miješanje, polako ulijte smjesu vrhnja i žumanjaka u umak. Izvadite grančice timijana i po potrebi dodatno začinite. Na kraju dodajte pečene okruglice.

Cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.