Lista namirnica koje nikada ne biste trebali podgrijavati

Foto: Shutterstock

OSTACI ručkova ili večera su nam svima poznati - one kutijice hrane od prethodnog dana koje se s užitkom podgrijavaju. Dobra stvar za manjak vremena, no treba biti oprezan - neke namirnice ne bi trebalo podgrijavati, a s nekima treba znati kako to ispravno napraviti. U nastavku vam donosimo namirnice koje su najriskantnije za podgrijavanje.

1. Piletina i druge vrste peradi

Podgrijavanje piletine može uzrokovati promjenu strukture proteina, što može otežati probavu. Također, ako nije dobro zagrijana, može doći do razvoja bakterija poput Salmonelle. No, ako ju morate podgrijati, zagrijavajte je polako na niskoj temperaturi, a važno je da postigne najmanje 75 stupnjeva u unutrašnjosti.

2. Riža

Ako kuhana riža ostane na sobnoj temperaturi dulje od sat-dva, može razviti bakteriju koja proizvodi toksine otporne na toplinu. Zato rižu odmah nakon kuhanja stavite u hladnjak (unutar jednog sata) i podgrijte samo jednom, dok ne bude potpuno vruća (iznad 75 stupnjeva).

3. Gljive

Gljive sadrže specifične proteine koji se brzo kvare. Podgrijavanjem mogu promijeniti strukturu i izazvati probavne smetnje. Ako ih morate podgrijati, zagrijavajte ih na niskoj temperaturi, ali najbolje je pojesti ih svježe pripremljene.

4. Jaja

Podgrijavanje kuhanih ili prženih jaja može dovesti do promjene teksture i neugodnog mirisa zbog sumpornih spojeva. Bolje ih je jesti hladna ili ih koristiti u novim jelima - poput salata ili sendviča.

5. Krumpir

Ako se kuhan ili pečen krumpir ostavi na sobnoj temperaturi, može razviti bakteriju koja može izazvati trovanje hranom. Za sigurnost, odmah ga pohranite u hladnjak i podgrijavajte do visokih temperatura.

6. Špinat, blitva i drugo lisnato zeleno povrće

Ovo povrće sadrži nitrate koji se kod ponovnog zagrijavanja mogu pretvoriti u nitrite, koji su potencijalno štetni i povezani s određenim rizikom od određenih bolesti. Najbolje ih je jesti odmah nakon kuhanja ili hladne u salatama.

7. Riba i morski plodovi

Podgrijavanjem ribe može se promijeniti okus i tekstura, a može doći i do razvoja bakterija ako nije pravilno skladištena. Ako je morate podgrijati, najbolje je to napraviti u pećnici na niskoj temperaturi ili u tavi s malo ulja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.