KADA pomislimo na fine odreske, bilo svinjske, teleće ili pileće, pohanje je većini jedan od omiljenih načina pripreme. Osim brašna i jajeta, ključan sastojak za pohanje obično su krušne mrvice. U posljednjih nekoliko godina popularne su postale i panko mrvice, ali i neki drugi dodaci uz koje je pohano meso iznenađujuće ukusno i drugačije teksture. Evo što se sve može koristiti, a vrijedno je isprobavanja.
Tradicionalne japanske krušne mrvice posljednjih su godina postale izuzetno popularne, i to s dobrim razlogom. Za razliku od klasičnih krušnih mrvica, panko je laganiji, hrskaviji i stvara puno prozračniju koricu. Također, korica ne apsorbira previše ulja, pa meso ostaje sočno.
Kukuruzne pahuljice nisu samo za doručak - zapravo su izuzetno korisne za pohanje mesa, a daju nevjerojatno hrskavu i neobičnu teksturu. Sameljite ih u sitne komadiće i dobit ćete zlatnu, hrskavu koricu slatkastog okusa. Idealno za pohanje pilećih ili svinjskih fileta.
Krušne mrvice su najčešće korištena opcija za pohanje. Pronaći ćete ih u gotovo svakom domaćinstvu, a njihova popularnost temelji se na jednostavnosti i pristupačnosti. Klasično pohano s krušnim mrvicama daje bogatu, sočnu teksturu koju oduvijek poznajemo. Idealno i za meso i za povrće.
Kokosova kora, posebno u kombinaciji sa začinima, jelu daje pomalo egzotičnu notu. Kokos se obično koristi za pohanje u kombinaciji s krušnim mrvicama ili kao dodatak u panko smjesi. Kada se koristi samostalno, kokos dodaje bogatstvo i blagi slatki okus, zbog čega je savršen za pohanje piletine ili ribe.
Klasični pristup u kojemu se meso stavlja u brašno, zatim u umućena jaja te se prži. Ova metoda poznata je kao pariško pohanje ili "meso na pariški", a često rezultira nešto debljom i manje hrskavom koricom od onog s panko mrvicama ili cornflakesom.
Za malo drukčiji okus možete koristiti sezamove sjemenke za pohanje. Sjemenke sezama dodaju ne samo hrskavost već i blagi orašasti okus koji se izvrsno slaže s piletinom, ribom i povrćem. Također, sjemenke se mogu kombinirati s panko mrvicama za dodatnu teksturu.
Za zdraviju varijantu pohanja možete koristiti chia sjemenke i zobene pahuljice. Ova kombinacija stvara krhku, ali nutritivno bogatu koricu koja je bogata vlaknima, zdravim mastima i proteinima.
Ovdje je i recept za savršeno pohanu piletinu, sa savjetima chefa Antonija Brajkovića.