KRUH je jedna od namirnica koju gotovo svi imamo u kući, ali rijetko kome izdrži dulje od nekoliko dana. Neki ga drže u hladnjaku, a neki ga i zamrzavaju. Ako niste ljubitelj ovih metoda, znamo nešto što provjereno djeluje. Kruh će ostati svjež i bez plijesni cijeli tjedan, a da ga pritom ne morate zamrzavati ili pakirati u plastiku.
Odgovor se krije u pravilnom skladištenju i jednom neobičnom, ali vrlo učinkovitom triku iz kućne radinosti.
Prvo pravilo: nikad ne čuvajte kruh u plastičnoj vrećici. Plastika zadržava vlagu, a vlaga je idealan uvjet za razvoj plijesni. Kruh u plastičnoj vrećici možda ostaje mekan, ali često počne pljesniviti već nakon dva dana.
Umjesto toga, najbolje ga je čuvati u pamučnoj vrećici ili umotanog u kuhinjsku krpu, a zatim ga staviti u drvenu ili keramičku posudu za kruh – tzv. krušnu kutiju. Takve posude omogućuju kruhu da "diše", dok ga istovremeno štite od isušivanja.
Zvuči neobično, ali komadić celera (ili četvrtina jabuke) stavljen u krušnu kutiju može napraviti čudo. Celer i jabuka otpuštaju laganu vlagu u zrak, ali ne toliko da bi kruh ovlažio – već dovoljno da spriječe njegovo isušivanje, dok istovremeno djeluju antibakterijski.
Bitno: voće ili povrće stavite u manju posudicu ili u papirnatu vrećicu kako ne bi dodirivalo sam kruh. Mijenjajte ga svaka 2–3 dana.
Kruh najbrže propada ako ga držite blizu štednjaka, pećnice ili na mjestu gdje dopire izravna sunčeva svjetlost. Idealno mjesto za čuvanje kruha je suho, tamno i prozračno mjesto – kuhinjski ormarić ili kutak radne površine dalje od izvora topline.
Može, ali samo kratkoročno. Papir usporava isušivanje i omogućava kruhu da diše, ali nije dugoročno rješenje ako želite da potraje cijeli tjedan. Kombinacija papirnate vrećice i krušne kutije ili pamučne krpe je bolji izbor.