KADA temperature porastu, rijetko tko voli paliti pećnicu i provoditi sate u kuhinji. Upravo zato nas je oduševio recept koji je s nama podijelila Slađana Roža u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? - jednostavne griz kocke s keksom i šlagom, desert koji ne traži puno truda. Riječ je o savršenoj slastici za vruće dane koja se priprema bez pečenja i osvaja na prvi zalogaj.
Slađana ističe da je ovaj kolač gotov za manje od 15 minuta, što ga čini idealnim izborom kad vam se jede nešto slatko, ali nemate volje za komplicirane recepte. Lagane griz kocke s finim slojem keksa i prozračnog šlaga ne samo da su brze i jednostavne za pripremu, već su i jako efektne na stolu - oduševit će i goste i ukućane!
Za ovaj jednostavan kolač trebat će vam svega par sastojaka:
Skuhajte mlijeko i dodajte griz uz neprestano miješanje. Zatim dodajte i šećer u prahu, maknite s vatre kako se ne bi stvorile grudice i dobro promiješajte. Vratite na laganu vatru i kuhajte 5 minuta, uz miješanje. U kremu zatim dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se krema ohladi i pokrijte je prozirnom folijom.
U ohlađenu kremu dodajte maslac i dobro izmiksajte mikserom, a po želji u kremu možete dodati i ekstrakt vanilije. U posudu za kolač složite red petit keksa koje ste umočili u mlijeko. Po keksima zatim rasporedite kremu i stavite u hladnjak da se stisne.
Dok se kolač hladi, napravite šlag pa ga rasporedite po ohlađenoj kremi. Cijeli kolač vratite u hladnjak na barem 3 do 4 sata. Šlag pospite nasjeckanim lješnjacima, narežite i poslužite, a cijeli recept s točnim mjerama sastojaka pronađite ovdje.