Ananas se nekad iznajmljivao, a zbog bromelaina ostavlja osjećaj peckanja na jeziku

Foto: Shutterstock

IAKO GA mnogi povezuju s Havajima, podrijetlo ananasa veže se za područje današnjeg Brazila i Paragvaja. Ovo voće bilo je poznato i cijenjeno među domorodačkim plemenima mnogo prije dolaska europskih osvajača. Kada su europski istraživači otkrili ovo sočno voće u 15. i 16. stoljeću, brzo je postalo popularno i počelo se širiti tropskim i suptropskim područjima diljem svijeta.

Danas ananas nije samo omiljeni sastojak mnogih jela i pića već i voće koje krije neke zanimljive priče. U Zagrebu se zadnjih dana može pronaći u gotovo svakoj malo većoj trgovini, a u Lidlu smo ga nedavno pronašli po cijeni od 1.49 eura po komadu. Danas smo odlučili podijeliti nekoliko informacija o podrijetlu ananasa, kao i druge zanimljive činjenice o tom voću.

1. Spojene bobice

Ananas doživljavamo kao jedinstven plod, ali zapravo je sastavljen od mnogo bobica koje su se tijekom rasta spojile. Svaka pojedinačna ljuska na površini ananasa predstavlja jednu bobicu.

U botaničkom smislu, ananas je klasificiran kao "višestruko" ili "kolektivno" voće. To znači da se sastoji od mnogo voćki (u ovom slučaju bobica) koje su se spojile da bi formirale jedan plod.

2. Značenje imena

Znanstveno ime za ananas je Ananas comosus. Ovo ime potječe iz jezika Tupi, koji se govori među nekim domorodačkim narodima Brazila. U jeziku Tupi ananas znači jedinstveno ili iznimno voće. Naziv ananas koristi se u većini svjetskih jezika. Međutim, na engleskom jeziku koristi se naziv pineapple, što doslovno znači borova jabuka.

3. Rast

Za razliku od većine voća, ananas raste iz sredine biljke, a ne s grana ili stabljika.

4. Sazrijevanje

Ananas je jedno od voća koje ne sazrijeva nakon što je ubrano. Kada je ananas ubran, neće postati slađi ili mekši, poput banana ili avokada. Zato je važno ubrati ananas kada je optimalno zreo. Ako je ubran prerano, ostat će kiseo i tvrd, a ako je ubran prekasno, može postati previše mekan i početi truliti.

5. Razmnožavanje

Većina komercijalno uzgajanih ananasa nema sjemenke, ali u prirodnom okruženju one su ključne za reprodukciju biljke. Ako naiđete na divlje vrste ananasa ili neke starinske sorte, mogli biste pronaći tamne, male sjemenke unutar voća.

Iako ananas može rasti iz sjemenki, često se razmnožava vegetativno, odnosno kloniranjem. To znači da se dijelovi biljke, poput krune ili izdanka, koriste za uzgoj nove biljke.

6. Enzim bromelain

Ananas sadrži enzim bromelain, koji može pomoći u razgradnji proteina. Zbog toga se često koristi u marinadama za meso kao sredstvo za omekšavanje. Ako ste ikad osjetili peckanje u ustima nakon što ste jeli ananas, to je zbog bromelaina. Ovaj enzim može razgraditi proteine u ustima, uključujući one na vašim usnama i jeziku.

7. Vitamini i minerali

Ananas je bogat vitaminom C, manganom i nizom drugih vitamina i minerala, a uz to je i odličan izvor dijetalnih vlakana. Zanimljivo je da je svojim obiljem vitamina C igrao ključnu ulogu u prevenciji skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom tog vitamina. Stoga je ananas bio dragocjen saveznik mornarima na njihovim dugim morskim ekspedicijama štiteći ih od te opasne bolesti.

8. Izloženost dimu

Zanimljivo je da biljka ananasa može biti potaknuta na cvjetanje kada je izložena dimu. Ova metoda, koja je prvi put otkrivena na Azorskim otocima, koristi se kako bi se potaknulo formiranje voćke na samoj biljci.

9. Simbol dobrodošlice

U kolonijalnom razdoblju na području današnjih Sjedinjenih Američkih Država ananas je bio cijenjen kao simbol dobrodošlice. Često je korišten kao ukras na ulaznim vratima domova ili kao središnji ukras na stolovima kada su gosti dolazili u posjet simbolizirajući toplinu i gostoljubivost domaćina.

10. Iznajmljivanje ananasa

U 18. stoljeću u Europi ananas je bio izuzetno skup i teško dostupan, što ga je činilo simbolom bogatstva i luksuza. U Engleskoj su oni koji si nisu mogli priuštiti pravi ananas za zabave često iznajmljivali to voće kao središnji ukras za stol.

11. Konzervirani ananas

Ananas je bio jedna od prvih vrsta voća koje je konzervirano u limenkama. U 19. stoljeću s razvojem tehnologije konzerviranja ananas je postao široko dostupan širom svijeta, čime je izgubio svoj status luksuznog voća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.