SVATKO prilikom jela i pića proguta određenu količinu zraka, no prekomjerno gutanje može dovesti do viška plinova, nadutosti i podrigivanja. Određene namirnice i pića također mogu pojačati nadutost.
Dijetetičarka Johna Burdeos za Health objašnjava da je najbolji način za smanjenje nadutosti sporije jedenje i temeljito žvakanje hrane, jer sprječava gutanje prekomjerne količine zraka. Ova jednostavna promjena poboljšava probavu jer razgrađuje hranu na manje čestice, olakšavajući tijelu probavu. Manji zalogaji, sporije žvakanje i povremene pauze tijekom obroka smanjuju nadutost, pomažu u kontroli apetita i održavanju zdrave težine.
Kako bismo smanjili nadutost, Burdeos savjetuje ograničenje navika koje potiču gutanje viška zraka:
Određene namirnice također mogu pojačati stvaranje plinova i nadutosti. Stoga, ako imate problema s nadutošću preporučuje se izbjegavati sljedeće namirnice:
Nadutost je česta i obično privremena pojava, ali Burdeos ističe, ako nadutost postane kronična ili jaka, uz simptome poput bolova u trbuhu, krvi u stolici, proljeva, povraćanja, gubitka težine ili pogoršane žgaravice, obratite se liječniku.
Previše vlakana ili masne hrane također može uzrokovati nadutost nakon jela. Ako sumnjate da određene namirnice izazivaju nadutost, posavjetujte se s liječnikom ili nutricionistom.