Otvaranje hladnjaka dio je naše svakodnevice, ali jeste li se ikada zapitali koliko su neke namirnice u njemu zapravo sigurne za konzumaciju? Stručnjaci upozoravaju na određene namirnice koje zahtijevaju poseban oprez. Evo na što bismo trebali pripaziti kako bismo izbjegli potencijalne zdravstvene probleme.
Prema dr. Danielu Atkinsonu, sva hrana može uzrokovati trovanje ako se ne skladišti kako treba. "Ostavljanje hrane na sobnoj temperaturi, konzumacija nakon isteka roka trajanja ili nepravilno podgrijavanje ostataka povećavaju rizik od zaraze bakterijama", objašnjava.
"Riža može sadržavati spore bakterije Bacillus cereus i prije kuhanja", upozorava Atkinson. "Ako se ne skladišti pravilno, te bakterije mogu se razmnožiti i izazvati trovanje", piše HuffPost.
Savjeti za sigurnu konzumaciju riže:
Ako mislite da možete procijeniti je li hrana sigurna na temelju izgleda ili mirisa, razmislite ponovno. "Salmonela i listerija ne mijenjaju miris, okus ili izgled hrane", upozorava nutricionistica Tracee Yablon Brenner.
Iako hladnjak usporava rast bakterija, ne eliminira ih, ističe odvjetnik Jason Reese, stručnjak za bolesti uzrokovane hranom. "Ljudi često vjeruju da hladnoća uništava bakterije, no opasni patogeni, uključujući listeriju, mogu preživjeti i u hladnjaku".
Idealna temperatura hladnjaka trebala bi biti 2 - 4 °C, no istraživanja pokazuju da je u mnogim kućanstvima bliža 7 °C, što povećava rizik od kvarenja hrane.