Povećavaju rizik od demencije: Znanstvenici otkrili koju hranu treba izbjegavati

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Slanina, hrenovke i kobasice mogu povećati rizik od razvoja demencije. Do tog su zaključka došli znanstvenici Brigham and Women's Health Centera. Rezultati studije predstavljeni su na Međunarodnoj konferenciji Alzheimer's Association 2024.

U istraživanju je sudjelovalo 130 000 ljudi. U prvoj fazi stručnjaci su proučavali dnevnu prehranu svakog sudionika eksperimenta. Podaci o prehrani stalno su se ažurirali. Sudionici su bili praćeni 43 godine.

Studija je pokazala da su ljudi koji su jeli dvije ili više porcija prerađenog crvenog mesa tjedno, imali 14% veći rizik od demencije. Također je utvrđeno da svaka dodatna porcija prerađenog mesa dnevno ubrzava kognitivno starenje za 1,6 godina. Porcija prerađenog mesa definirana je kao dvije kriške slanine ili jedna hrenovka.

O štetnosti prerađenog crvenog mesa ranije su govorili i znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern. Prema njihovoj studiji, tjedno konzumiranje dva obroka takvog mesa povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za 7%, a rizik od smrti za 3%.

Crveno meso je prirodni izvor proteina, masti, vitamina i minerala. Da biste imali koristi od njega, liječnici preporučuju da ne jedete više od 400 do 500 grama tjedno. Međutim, osobama s visokim kolesterolom i bolestima srca savjetuje se da ga potpuno izbjegavaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.