JEDVA čekate jagode, breskve i trešnje? Možda ćete dvaput razmisliti. Došlo je doba godine kada Neprofitna organizacija Environmental Working Group objavljuje svoj godišnji popis Dirty Dozen i Clean Fifteen koristeći podatke Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove SAD-a.
Riječ je o popisima koji otkrivaju "najprljavije" i "najčišće" voće i povrće, odnosno ono koje je najviše i najmanje kontaminirano pesticidima.
Nažalost, jagode su i dalje na vrhu liste, a slijedi ih zeleno lisnato povrće. Evo cijelog ovogodišnjeg popisa Dirty Dozens:
U odnosu na prošlu godinu, s popisa su nestali celer i rajčice, ali su na njega uvrštene borovnice i zelene mahune.
S druge strane, evo što je na popisu Clean Fifteen:
Ovogodišnji podaci uključuju rezultate od gotovo 46.569 uzoraka 46 vrsta voća i povrća. Pesticidi su povezani s brojnim zdravstvenim problemima. Utječu na razvoj mozga, kao i na plodnost, piše CNN.
Značajan postotak voća - europske kruške (49%), stolno grožđe (44%), jabuke (34%), šljive (29%) i maline (25%) - prodan je s ostacima pesticida koji se povezuju s povećanim rizikom od raka, urođenih deformiteta, bolesti srca i drugih ozbiljnih stanja, pokazuju podaci organizacije Pesticide Action Network (PAN) Europe. Većina je prijetnja čak i pri vrlo malim dozama.
Voće iz nekih zemalja više je kontaminirano od drugih. Gotovo tri četvrtine (71%) nizozemskih jabuka bilo je kontaminirano, u usporedbi s polovicom onih iz Grčke (54%) i Portugala (50%). Udio kontaminiranih belgijskih, nizozemskih i portugalskih krušaka bio je i viši (71, 70 i 68%), kao i kod gotovo polovice mađarskih i grčkih šljiva. Daleko najzagađenije bile su norveške maline (61%), dok je u slučaju grožđa najkontaminiranije bilo grčko i talijansko grožđe (56, odnosno 47%), objavile su Zemljane staze u rujnu prošle godine.
Pesticide Action Network (PAN) Europe analizirala je 44.137 uzoraka svježeg voća koje su testirale vlade od 2011. do 2020. godine. Otkriveno je da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva gotovo udvostručila od 2011. U 2020., trećina (33%) ukupnog uzorkovanog voća je bila kontaminirana, što je porast u odnosu na 2011. godinu, u kojoj je bilo kontaminirano 20% uzoraka.