JUTARNJI obrok može snažno utjecati na zdravlje probavnoga sustava i razinu energije tijekom dana. Iako mnogi smatraju žitarice praktičnim i "zdravim" izborom, stručnjaci upozoravaju da određene vrste, osobito one s dodanim umjetnim zaslađivačima, mogu napraviti više štete nego koristi - osobito ako ih jedete rano ujutro, piše SheFinds.
Umjetni zaslađivači, koji se dodaju kako bi pojačali okus bez dodatnih kalorija, mogu poremetiti ravnotežu crijevne mikrobiote. Takve promjene u sastavu bakterija u crijevima povezane su s nepovoljnim utjecajem na probavu i metabolizam.
Osim toga, istraživanja pokazuju da umjetni zaslađivači mogu ometati prirodnu regulaciju apetita. To može dovesti do većega unosa kalorija i s vremenom uzrokovati povećanje tjelesne mase.
Nutricionistica Abby Grimm upozorava da žitarice često sadrže kombinaciju šećera, umjetnih zaslađivača i šećernih alkohola, poput eritritola, koji posebno negativno utječu na probavu.
"Šećerni alkoholi privlače vodu u probavni sustav, što može izazvati neugodne simptome poput nadutosti, proljeva, plinova i grčeva. Također mogu promijeniti odnos dobrih i loših bakterija u crijevima", objašnjava Grimm.
Grimm naglašava da ovakve žitarice često imaju malo proteina, što dodatno pogoršava situaciju. Nedostatak proteina u obroku može dovesti do nagloga porasta razine šećera u krvi, a zatim i do njezinih brzoga pada.
"Kada se šećer u krvi naglo poveća, raste i želja za slatkim, što dovodi do većega unosa šećera i s vremenom debljanja", dodaje ona.
Isto tako, prekomjerna količina šećera u prehrani stvara idealne uvjete za rast štetnih crijevnih bakterija. To može poremetiti komunikaciju crijeva s ostatkom tijela, utjecati na metabolizam i otežati održavanje zdrave tjelesne mase.