Nutricionisti otkrivaju skriveni sastojak koji može ugroziti zdravlje srca

Foto: Pexels

Ako vam je zdravlje srca važno, vjerojatno ste već pažljivi prema onome što stavljate na tanjur. No, čak i kada birate salatu, sinonim za zdrav obrok, jedan sastojak može upropastiti sve dobre namjere.

Iako salate obiluju hranjivim tvarima, preljevi koje na njih stavljamo često su puni skrivenih šećera. Nutricionistica Michelle Routhenstein upozorava da su šećeri česti dodatak raznim preljevima. Mnogi gotovi preljevi sadrže skrivene šećere koji mogu umanjiti zdravstvenu vrijednost inače hranjivog jela.

Dr. Matthew Landry dodaje da su upravo "light" ili "bezmasni" preljevi često puni šećera koji se dodaje kako bi nadoknadio izgubljeni okus. Neki od njih sadrže i previše soli, što dodatno opterećuje srce, prenosi Parade.

Stručnjaci upozoravaju da prekomjeran unos dodanog šećera može dovesti do nakupljanja masti u arterijama, povećati krvni tlak i razinu triglicerida te povećati rizik od srčanog udara, moždanog udara i inzulinske rezistencije. Višak soli ima sličan učinak, podiže tlak i opterećuje srčano-žilni sustav.

Što koristiti umjesto gotovih preljeva?

To ne znači da se morate odreći salatnih preljeva, samo birajte pažljivo ili ih pripremajte sami. Dr. Landry preporučuje jednostavne kombinacije poput maslinovog ulja i limunova soka ili octa, uz dodatak začinskog bilja poput bosiljka i origana. Ove biljke ne samo da dodaju okus, već su i bogate antioksidansima. Za ljubitelje kremastih preljeva, odlična zamjena su grčki jogurt ili zgnječeni avokado koji daju željenu gustoću i dodatnu hranjivu vrijednost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.