Nutricionist otkriva: Konzumiranje ovih sjemenki pomaže kod probave i mršavljenja

Foto: Unsplash

UKLJUČIVANJE sjemenki u svakodnevnu, ili barem tjednu, prehranu može znatno poboljšati probavu, pomoći u održavanju tjelesne težine, poboljšati zdravlje srca i kože te pridonijeti jačanju imuniteta. Sportski nutricionist Aman Rao izdvaja šest najkorisnijih vrsta sjemenki koje se lako mogu uklopiti u raznoliku prehranu.

Chia sjemenke

Chia sjemenke bogate su omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje, prema istraživanju objavljenom u Scientific Reports, pomažu u snižavanju krvnog tlaka i rizika od srčanih bolesti. Također sadrže velike količine vlakana, što potiče probavu, produljuje osjećaj sitosti i pomaže u kontroli razine šećera u krvi, piše Health Shots.

Najbolje vrijeme za konzumaciju jest ujutro na prazan želudac ili uz doručak. Konzumirati ih možete tako da jednu žlicu sjemenki namočite u vodi preko noći ili barem 30 minuta. Mogu se dodati u smoothie napitke, pudinge, zobene pahuljice ili detoks napitke.

Bučine sjemenke

Bučine sjemenke odličan su izvor cinka, koji jača imunitet, te magnezija koji smanjuje stres i poboljšava kvalitetu sna. Ove hranjive sjemenke podupiru zdravlje srca i prostate. Nutricionist ističe da je najbolje vrijeme i način za konzumiranje bučinih sjemenki kao međuobrok prije ručka ili navečer.

Ako ih želite konzumirati, dodajte jednu do dvije žlice sjemenki i popržite ih kao grickalicu. Također se mogu dodati u salate ili juhe.

Lanene sjemenke

Lanene sjemenke sadrže lignane, biljne spojeve koji podupiru hormonalnu ravnotežu, posebno kod žena. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition and Cancer, konzumacija lanenih sjemenki može smanjiti rizik od raka dojke, piše Health Shots. Također pomažu kod zatvora i poboljšavaju stanje kože.

Prema nutricionistu, najbolje vrijeme za konzumaciju lanenih sjemenki jest ujutro ili uz ručak. Za konzumaciju ih je najbolje popržiti i samljeti jer su sirove teško probavljive. Možete ih dodati u jogurt, smoothie napitke, tijesto za kruh ili palačinke.

Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta bogate su vitaminom E, koji pomaže u očuvanju mladolikog izgleda kože i djeluje kao snažan antioksidans. Sadrže i selen koji jača imunitet te pomažu u smanjenju upala u tijelu.

Najbolje vrijeme za konzumaciju jest kao popodnevni međuobrok ili uz bilo koji obrok. Mogu se jesti sirove ili pržene te dodati u zobenu kašu, različite salate ili domaću granolu.

Kvinoja

Kvinoja je bogata kompletnim biljnim proteinima jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Ne sadrži gluten i lako se probavlja. Kako piše Health Shots, istraživanje objavljeno u The American Journal of Gastroenterology pokazalo je da je kvinoja sigurna i dobro podnošljiva čak i kod osoba s celijakijom. Potiče mršavljenje i razvoj mišićne mase.

Ovu hranjivu namirnicu preporučuje se jesti za ručak ili večeru, a prije konzumacije kvinoju je potrebno dobro isprati i skuhati poput riže. Moguće je konzumirati kvinoju kao dodatak salatama, u varivima ili kao zamjenu za rižu.

Sjemenke sezama

Sjemenke sezama bogate su kalcijem, što ih čini odličnima za jačanje kostiju i zglobova. Također pomažu u regulaciji hormona, podržavaju metabolizam i doprinose zdravlju kože i kose. Najbolje vrijeme za konzumaciju jest navečer ili tijekom zimskih mjeseci, tvrdi nutricionist.

Savjetuje da sjemenke sezama dodate u energetske kuglice, domaće umake, piletinu ili ih jedete u salatama i s drugim povrćem kao ukusan dodatak. Preporuka je sjemenke sezama popržiti ili skuhati jer se konzumacija namirnice u većim količinama ne savjetuje.

Umjerenost je ključ

Iako sjemenke mogu biti iznimno korisne, važno je ne pretjerivati. Prekomjerna konzumacija može izazvati probavne tegobe poput nadutosti, plinova i zatvora te pridonijeti povećanju tjelesne mase. Pravilna raspodjela unosa tijekom dana i kombiniranje s uravnoteženom prehranom najbolji su put do koristi koje ove supernamirnice nude.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.