KASNI obroci, uredske grickalice i večere u 21 sat ili kasnije možda se čine bezazlenima, no istraživanja pokazuju da mogu imati ozbiljne posljedice za zdravlje srca. Nova studija objavljena u časopisu Nature Communications otkrila je da večeranje prije 19 ili 20 sati značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, posebno kod žena, piše Times of India.
Ispitanici koji su redovito večerali nakon 21 sat imali su 28 posto veći rizik od cerebrovaskularnih i drugih kardiovaskularnih problema. Jednostavno pomicanje večere na raniji termin, prema autorima studije, može pomoći tijelu da bolje spava, učinkovitije probavlja hranu i lakše održava zdravu tjelesnu težinu.
Naše tijelo funkcionira prema unutarnjem biološkom satu, cirkadijalnom ritmu, koji regulira probavu, metabolizam i rad srca. Rana večera usklađuje prehranu s tim prirodnim ciklusom, omogućujući organizmu da optimalno obradi hranjive tvari i odmori se tijekom noći.
Studija je pokazala da kasni obroci nakon 21 sata narušavaju taj ritam i povećavaju rizik od moždanog udara, osobito kod žena. Suprotno tome, rane večere potiču duži noćni post, što pomaže u regulaciji šećera u krvi, kolesterola i krvnog tlaka, ključnih faktora za zdravo srce.
Jedna od najvećih prednosti ranije večere jest poboljšana probava. Kada tijelo ima dovoljno vremena obraditi hranu prije spavanja, smanjuje se rizik od žgaravice, nadutosti i nemirnog sna.
Kasni obroci, s druge strane, često remete cikluse spavanja i uzrokuju umor. Večerajući prije 19 sati, tijelo prirodno prelazi u stanje odmora, što pridonosi mirnijem snu i jutarnjem osjećaju svježine.
Rana večera usklađena s tzv. vremenski ograničenim jedenjem može poboljšati osjetljivost na inzulin i potaknuti zdrav metabolizam. Kasno jedenje povećava vjerojatnost prejedanja i noćnih grickalica, dok rani obroci pomažu regulirati apetit i stabilizirati tjelesnu težinu - ključne faktore u prevenciji srčanih bolesti.
Kako usvojiti naviku rane večere:
Rana večera nije samo zdrava navika, već znanstveno potkrijepljen način za očuvanje srca, metabolizma i kvalitetnog sna. Male promjene u vremenu obroka mogu dugoročno donijeti velike koristi – i za zdravlje i za svakodnevnu energiju.