Jednostavna navika smanjuje rizik od raka za 61 posto, pokazuje nova studija

Foto: Shutterstock

Iako ne možemo stariti unatrag poput likova iz filma The Substance, novo istraživanje sugerira da određene kombinacije životnih navika i dodataka prehrani mogu imati sličan učinak na biološkoj razini. Znanstvenici sa Sveučilišta u Zürichu, Harvardske medicinske škole, Sveučilišta Columbia i drugih institucija pratili su 777 odraslih osoba prosječne dobi od 75 godina tijekom tri godine.

Sudionici su dobivali 2.000 IU vitamina D dnevno, jedan gram omega-3 masnih kiselina dnevno, jednostavan kućni program vježbanja (SHEP) ili kombinaciju svega navedenog, dok su neki primali placebo. Studija je bila placebo kontrolirana, što znači da sudionici nisu znali kojem su tretmanu dodijeljeni.

Studija je otkrila da su omega-3 dodaci povezani sa smanjenjem upale, boljim kardiovaskularnim zdravljem i sporijim biološkim starenjem na razini DNK. Osim toga, omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribljem ulju, masnoj ribi, lanenim sjemenkama i orasima, već su poznate po svojoj ulozi u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 i poboljšanju zdravlja srca.

Najznačajnije otkriće studije je da kombinacija omega-3 masnih kiselina, vitamina D i 90 tjelovježbe tjedno smanjuje rizik od raka za čak 61 posto

Dnevni unos vitamina D i redovita tjelovježba također su igrali ključnu ulogu u poboljšanju zdravlja. Sudionici su tri puta tjedno izvodili 30-minutni jednostavni kućni program vježbanja, koji je uključivao lagane vježbe snage, ravnoteže i mobilnosti, prilagođene starijim osobama. Iako su i sami vitamin D i vježbanje imali pozitivne učinke, najveće koristi u usporavanju starenja primijećene su kada su se kombinirali s omega-3 masnim kiselinama.

Najznačajnije otkriće studije bilo je da kombinacija omega-3 masnih kiselina, vitamina D i 90 minuta laganog vježbanja tjedno smanjuje rizik od invazivnog raka za čak 61 posto. Ovo istraživanje naglašava koliko male promjene u načinu života mogu imati ogroman utjecaj na dugoročno zdravlje.

Osim dodataka prehrani, omega-3 i vitamin D mogu se unositi kroz hranu poput masne ribe, jaja, obogaćenih namirnica i sira. Za doručak stručnjaci preporučuju kajganu s jogurtom i čašu bademovog mlijeka, za ručak tost s avokadom i srdelama, a za večeru pečeni losos ili pastrvu s pirjanim gljivama i brokulom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.