Farmaceuti: Četiri dodatka prehrani ne biste trebali uzimati uz zeleni čaj

Foto: Shutterstock

Zeleni čaj poznat je po brojnim blagodatima za zdravlje - bogat je antioksidansima, osobito epigalokatehin galatom (EGCG), koji pomaže radu srca i regulaciji tjelesne težine. No, kako upozorava farmaceutkinja Rebecca Emch, isti spojevi koji ga čine korisnim zapravo mogu ometati apsorpciju određenih lijekova i dodataka prehrani. Budući da sve više ljudi svakodnevno uzima dodatke, važno je znati koje kombinacije sa zelenim čajem mogu biti problematične.

1. Dodaci željeza

Zeleni čaj može ometati apsorpciju željeza, posebno onog biljnog podrijetla koji se ionako teže apsorbira. To se događa zbog prisutnosti tanina, polifenola i kalcija u čaju. Prema riječima dr. Emch, osobe koje piju više od jedne šalice dnevno mogu imati niže zalihe željeza, osobito žene prije menopauze. Osobe koje uzimaju dodatke željeza trebaju pričekati barem sat ili dva prije ili nakon konzumacije zelenog čaja, piše EatingWell.

2. Dodaci koji sadrže stimulanse

Zeleni čaj prirodno sadrži kofein, pa kombinacija s dodacima koji također potiču živčani sustav može uzrokovati ubrzan rad srca, povišen tlak i nervozu. "Kombiniranje zelenog čaja sa stimulansima može dovesti do pojačane aktivnosti živčanog sustava i simptoma tjeskobe", objašnjava dr. Emch. Osim kofeina, zeleni čaj sadrži i teobromin i teofilin, koji dodatno pojačavaju taj učinak, pa stručnjaci savjetuju razmak između uzimanja takvih dodataka i ispijanja čaja.

3. Vitamini skupine B

Zeleni čaj može utjecati na apsorpciju pojedinih vitamina B skupine, osobito folne kiseline i vitamina B12. Prema riječima stručnjaka, polifenoli i kofein mogu smanjiti sposobnost tijela da iskoristi te vitamine. Iako su ta istraživanja ograničena, učinak je vjerojatniji kod osoba koje već imaju manjak vitamina B i piju veće količine zelenog čaja. Kako bi se osigurala bolja apsorpcija, preporučuje se uzimanje ovih vitamina u različito vrijeme od konzumacije čaja.

4. Dodaci koji razrjeđuju krv

Zeleni čaj u većim količinama može utjecati na djelovanje dodataka koji razrjeđuju krv, poput ribljeg ulja, ginsenga, češnjaka ili ginka. "Zeleni čaj sadrži male količine vitamina K, koji može smanjiti učinak ovih dodataka ili lijekova ako se pije u većim količinama", objašnjava dr. Emch. Osobe koje redovito piju zeleni čaj ili koriste ekstrakte zelenog čaja trebale bi se savjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja takvih dodataka.

Na kraju, stručnjakinja za prehranu Ginger Hultin ističe da je ključno informirati se o mogućim interakcijama i ne pretpostavljati da je sve "prirodno" automatski i bezopasno. "Važno je surađivati s ljekarnikom i nutricionistom kako biste razumjeli što je sigurno za vaše potrebe", zaključila je Hultin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.